πρωτοσέλιδο ΒΑρθρογραφίανέα

Ελιές ηλικίας πάνω από δυο χιλιετίες στον Δήμο Κισάμου (photos)

Η ελιά έχει βαθιές ρίζες όχι μόνο στα εδάφη της λεκάνης της Μεσογείου αλλά και στους πολιτισμούς της πάνω από 5.000 χρόνια. Και ενώ οι αρχαίοι πολιτισμοί καταστράφηκαν αφήνοντας πίσω τους ερείπια, η ελιά μεγάλωνε με ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους συνεχίζοντας να παράγει μέχρι σήμερα. Τέτοια ελαιόδεντρα αποτελούν μνημεία της φύσης που αφηγούνται τη ιστορία της. Και ίσως να υπάρχουν περισσότερα στο δήμο Κισάμου από αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Μεγάλη Ελιά στα Πλοκαμιανά με περίμετρο κορμού στη βάση του 16,20 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 13,99 μ. και διάμετρο 5,10 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 3.670 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Μεγάλη Ελιά στον Αερινό με περίμετρο κορμού στη βάση του 14,50 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 11,15 μ. και διάμετρο 4,70 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 3.350 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Ελιά στη Μαλάθυρο με περίμετρο κορμού στη βάση του 12,80 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 11,10 μ. και διάμετρο 4,17 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.980 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Ελιά στο Βλάτος με περίμετρο κορμού στη βάση του 10,10 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 8,60 μ. και διάμετρο 3,20 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.280 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Ελιά στα Ζαχαριανά Λουσακιών (θέση Καμάρια) με περίμετρο κορμού στη βάση του 8,90 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 7,70 μ. και διάμετρο 2,83 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.026 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων).

 Μνημεία του πολιτισμού μας που συνήθως εξαφανίζονται από την αδιαφορία μας. Κάθε πληροφορία για ανάλογης ηλικίας ελαιόδεντρα είναι καλοδεχούμενη.

Μήπως πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης τους από τις τοπικές κοινωνίες με την συνεργασία των ιδιοκτητών και των υπεύθυνων για τον πολιτισμό του δήμου; Και βέβαια να ενταχθούν στο δρομολόγιο φυσιολατρικών και περιπατητικών διαδρομών της περιοχής.

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής