νέαπρωτοσέλιδο ΒΥγεία

Εγκεφαλικό | τα προειδοποιητικά σημάδια και η αντιμετώπιση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες αιτίες θανάτου.

Το αίμα σταματά επειδή φράσσει ή σπάει αγγείο/α στον εγκέφαλο.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό τηλεφωνήστε αμέσως στα επείγοντα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να αποβεί σωτήρια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια.
Παράλυση προσώπου: Όταν η μία πλευρά του προσώπου μουδιάζει ή παραλύει και «πέφτει», είναι κλασική ένδειξη εγκεφαλικού. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Το άτομο έχει ανώμαλες εκφράσεις στο πρόσωπο, π.χ. πεσμένη γωνία του ενός ματιού ή της μίας άκρης του στόματος. Πολύ σπάνια επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του προσώπου. Ζητήστε από τον πάσχοντα να χαμογελάσει και παρατηρείστε αν επανέρχεται η έκφρασή του. Είναι επίσης πιθανό το άτομο να έχει σάλια στο στόμα του, καθώς δεν είναι σε θέση να καταπιεί.

Αδυναμία λαβής: Μπορεί να δυσκολεύεστε να κρατήσετε πράγματα ή να εκτελέσετε οποιαδήποτε κίνηση απαιτεί το ένα ή και τα δύο χέρια σας λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος. Θα το διαπιστώσετε αν επιχειρήσετε να κάνετε απλές καθημερινές κινήσεις, όπως να χρησιμοποιήσετε το τηλεχειριστήριο ή να πληκτρολογήστε κάτι. Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε βαριά τα χέρια σας. Σηκώστε τα χέρια σας στο ίδιο ύψος και αν δείτε ότι το ένα πέφτει, συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς είναι πιθανό να πρόκειται για προειδοποιητικό σημάδι εγκεφαλικού.

Δυσκολία στο λόγο: Μία ισχυρή ένδειξη εγκεφαλικού είναι όταν το άτομο μιλάει μπερδεμένα, σαν να χασμουριέται ή σαν να έχει μεθύσει. Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος μιλάει έτσι, ζητήστε του να επαναλάβει μια απλή φράση και παρατηρείστε τον τρόπο που μιλάει.

Έντονος πονοκέφαλος: Εάν κάποιος έχει υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που χαρακτηρίζεται από σπάσιμο αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο, μπορεί να αισθανθεί ξαφνικό και έντονο πονοκέφαλο. Δεν πρόκειται για τυπικό πονοκέφαλο. Άνθρωποι που το έχουν βιώσει το έχουν περιγράψει ως τον «χειρότερο πονοκέφαλο» της ζωής τους. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό. Είναι επίσης πιθανό το άτομο να χάσει τις αισθήσεις του.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr