νέαπρωτοσέλιδο ΒΥγεία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολίου | τέλος στις ενημερώσεις για τον εμβολιασμό

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου, το απόγευμα της Δευτέρας, στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Η κ. Θεοδωρίδου, έκανε αναφορά στον καταλυτικό ρόλο της 3ης δόσης του εμβολίου, λέγοντας ότι: «Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί είναι καταλυτικά για το  όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και θανάτου. Έτσι ο δείκτης θνηισμότητας για τριπλά εμβολιασμένους είναι 1,5/100.000, αντίθετα με 11,7/100.000 στους μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους. Η επίπτωση της μόλυνσης με κορωνοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1876 ανά 100.000 στους ανεμβολίαστους. Σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους με ανοσιακή διαφυγή. Από όλους τους επιστήμονες, η διατύπωση είναι σαφής». 

Η Μαρία Θεοδωρίδου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτη δόση του εμβολίου για παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο αλλά και τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους: «Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών που επιτρέπει χαλάρωση μέτρων, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Φαίνεται και από τα ημερήσια κρούσματα. Η Εθνική Επιτροπή μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοιν΄ότητα. Αξιολόγηση δεδομένων για τρίτη δόση σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο. Μεταβολή μεσοδιαστήματος βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και ασφάλειας εμβολίων. Τρίτον ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ήδη κάποιες χώρες έχουν τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό. Η Σκωτία θα είναι η πρώτη μέσα στον επόμενο μήνα που θα το εφαρμόσει. Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας; Όλοι είναι επιφυλακτικοί. Ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως επηρεάσει το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση. Η ισπανική γρίπη έγινε ενδημικό. Η Ζίκα έσβησε λόγω ανοσοποίησης πληθυσμού. Όμως στο βιβλίο του Covid υπ΄΄αρχουν ακόμα πολλά κεφάλαια για συγγραφή. Η επιστήμη χωρίς αλαζονεία μέχρι τώρα έχει δείξει ταπεινότητα στην αναμέτρηση με αβεβαιότητα και άγνωστο θα δημιουργήσει παρακαταθήκη για τις πανδημίες του μέλλοντος». 

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι παύουν οι καθιερωμένες ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τον εμβολιασμό και θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα, κυρίως όταν υπάρχει κάτι νέο.

«Ξεπεράσαμε τους 20.320.000 εμβολιασμούς. 84% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. 7.560.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 72% του γενικού πληθυσμού και 80% για τον ενήλικο πληθυσμό. Αλλάζουν οι ενημερώσεις. Θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα και κυρίως όταν θα έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο», είπε συγκεκριμένα.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr