Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020 | λίστα

Εάν αναρωτιέστε πόσο ανθεκτικές ήταν στην πανδημία οι κορυφαίες αθλητικές ομάδες του πλανήτη, δεν χρειάζεται παρά να ρίξετε μια ματιά στους New York Mets του Fred Wilpon. Τον Φεβρουάριο ο Wilpon έβαλε πωλητήριο στην ομάδα του αμερικανικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες ιδιοκτησίας. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που πωλείται μια μεγάλη ομάδα μπέιζμπολ.

Δεν τους λες και διαμάντι. Ο Wilpon δυσκολευόταν να εναρμονιστεί με τις ολοένα και αυξανόμενες αποδοχές του πρωταθλήματος, αφήνοντας τους Mets χωρίς τίτλο από το 1986 και με ελλιπή ρευστότητα προτού ο κορονοϊός ακυρώσει τη μισή σεζόν και όλες τις εκδηλώσεις στο στάδιο της ομάδας.

Αυτό δεν έχει αποτρέψει μια σειρά από πρωτοκλασάτους αγοραστές να εκφράσουν ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένων του τιτάνα των hedge funds Steve Cohen και του γκουρού των private equity Josh Harris. Ένας από τους δύο είναι πιθανό να καταλήξει να πληρώσει πάνω από 2 δισ. δολάρια για την ομάδα που είναι είναι μία από τις 57 αθλητικές ομάδες που αξίζουν τουλάχιστον τόσο. Μια δεκαετία πριν, υπήρχε μόνο μία που πλησίαζε αυτό το πόσο: η ομάδα ποδοσφαίρου Manchester United, που ήταν η πιο πολύτιμη ομάδα στον πλανήτη το 2010 με αξία 1,83 δισ. δολάρια.

Αυτός ο τίλος ανήκει τώρα στους Dallas Cowboys, που κατέκτησαν την κορυφή της λίστας του Forbes με τις πιο πολύτιμες ομάδες στον κόσμο για πέμπτο διαδοχικό έτος, με αξία 5,5 δισ. δολάρια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους New York Yankees με αξία 5 δισ. δολάρια. 

Μόνο μία ομάδα από τις κορυφαίες 35 -οι Los Angeles Dodgers το 2012- έχει αλλάξει χέρια την τελευταία 10ετία, το οποίο εξηγεί πώς οι Mets, που βρίσκονται στο Νο 41 με αξία 2,4 δισ. δολαρίων, έγινε μία από τις πιο καυτές ευκαιρίες στα αθλήματα.

Δεν υπάρχει έλλειψη δισεκατομμυριούχων που να θέλουν να μπουν στην επιχείρηση των σπορ αυτή τη στιγμή”, λέει ο Sal Galatioto, η εταιρεία επενδύσεων του οποίου έχει διαχειριστεί συναλλαγές για λογαριασμό των Chicago Cubs, Golden State Warriors, Philadelphia 76ers και άλλων. “Ο κόσμος θα πληρώσει ένα premium. Αγοράζει αυτές τις ομάδες όχι μόνο με βάση τα μεγέθη, αλλά και με βάση την αξία του brand.

Στην αξία του brand κυριαρχεί το πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL), ακόμη και μετά από μια 10ετία πρωτοκαθεδρίας του NBA που σχεδόν εξαπλασίασε τη αξία της μέσης ομάδας. Το ποδόσφαιρο κατακτά 27 θέσεις στην κατάταξη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όχι μόνο το μεγάλο αριθμό θεατών που προσελκύει στα γήπεδα αλλά και την τηλεοπτική του απήχηση.

Το NBA έρχεται δεύτερο με εννέα ομάδες στην κατάταξη, συμπεριλαμβανομένων τριών στην κορυφαία πεντάδα -τους the New York Knicks ($4,5 δισ.), τους Los Angeles Lakers ($4,6 δισ.) και τους Golden State Warriors ($4,3 δισ.). Κοντά βρίσκονται και οι Brooklyn Nets μετά και την οριστικοποίηση του deal των 3,3 δισ. δολαρίων που έκλεισε ο δισεκατομμυριούχος της Alibaba Joe Tsai. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα φέτος, με πρώτη την Ρεάλ Μαδρίτης, με αξία  4,2 δισ. δολαρίων.

Ακολουθεί η πρώτη 10άδα με τις πολυτιμότερες ομάδες από τον κόσμο των σπορ, σύμφωνα με το capital.gr:

1. Dallas Cowboys (NFL)
Αξία: $5.5 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Jerry Jones
Έτος απόκτησης: 1989
Τίμημα: $150 ΕΚΑΤ

2. New York Yankees (MLB)
Αξία: $5 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Steinbrenner Family
Έτος απόκτησης: 1973
Τίμημα: $8.8 ΕΚΑΤ

3. New York Knicks (NBA)
Αξία: $4.6 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Madison Square Garden Company
Έτος απόκτησης: 1997
Τίμημα: $300 ΕΚΑΤ

4. Los Angeles Lakers (NBA)
Αξία: $4.4 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Jerry Buss Family Trusts, Philip Anschutz
Έτος απόκτησης: 1979, 1998
Τίμημα: $20 ΕΚΑΤ, $268 ΕΚΑΤ

5. Golden State Warriors (NBA)
Αξία: $4.3 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Joe Lacob, Peter Guber
Έτος απόκτησης: 2010
Τίμημα: $450 ΕΚΑΤ

6. Real Madrid (soccer)
MADRID REAL
Αξία: $4.24 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: club members
Έτος απόκτησης: Not applicable

7. New England Patriots (NFL)
Αξία: $4.1 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Robert Kraft
Έτος απόκτησης: 1994
Τίμημα: $172 ΕΚΑΤ

8. Barcelona (soccer)
Αξία: $4.02 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: club members
Έτος απόκτησης: Not applicable

9. New York Giants (NFL)
Αξία: $3.9 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: John Mara, Steven Tisch
Έτος απόκτησης: 1925, 1991
Τίμημα: $500, $150 ΕΚΑΤ

10. Manchester United (soccer)
Αξία: $3.81 ΔΙΣ
Ιδιοκτήτης: Glazer family
Έτος απόκτησης: 2005
Τίμημα: $1.4 ΔΙΣ

Μοιραστείτε την είδηση