Αθλητισμόςνέαπρωτοσέλιδο Β

39ος Μαραθώνιος Αθήνας | δότης και λήπτης μυελού των οστών τερμάτισαν μαζί

Μήνυμα ζωής έδωσε ένα ξεχωριστό δίδυμο που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο το μεσημέρι της Κυριακής, στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Ανάμεσα στους χιλιάδες δρομείς που ολοκλήρωναν την μαραθώνια διαδρομή μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο στάδιο και υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που βρίσκονταν στις κερκίδες ξεχώρισαν δύο άνδρες που φορούσαν δύο παρόμοιες μπλούζες με τους λογοτύπους «Χάρισε Ζωή» και της ΦΛΟΓΑΣ, του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια (floga.org.gr) και με τη διαφορά ότι του ενός έγραφε «Δότης» και του άλλου «Λήπτης».

Ο ένας δρομέας είναι ο Γιώργος Χρυσοστομάκης, από τα Γιαννιτσά που ως εθελοντής είχε δώσει δείγμα (με μια απλή μπατονέτα από την μύτη).Το δείγμα το παρέδωσε στο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» και η ΦΛΟΓΑ (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, floga.org.gr) κάλυψε το κόστος για την τυποποίησή του σε εργαστήριο της Αμερικής και καταχώρησή του στη παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών- μια χορηγία που κάνει σταθερά για χιλιάδες δότες!

Ο  άλλος δρομέας, ο Νίκος, ήταν στην αναζήτηση για ξένο δότη με στόχο την μεταμόσχευση μυελού των οστών για να θεραπευτεί. Ο Νίκος κατάφερε να βρει δότη χάρη στο  ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», ένα κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ώστε να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη.

 Η ταυτοποίηση – που είναι μια ακριβή διαδικασία και την χρηματοδοτεί η ΦΛΟΓΑ- έγινε , η δωρεά προχώρησε κι ο λήπτης, o Νίκος,  που δέχτηκε την μεταμόσχευση μυελού των οστών σήμερα είναι πολύ καλά! Δότης και λήπτης εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία να γίνει άρση του απορρήτου της ταυτότητας τους και να γνωριστούν προσωπικά!

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο άνδρες που ζουν σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας – ο δότης στα Γιαννιτσά και ο λήπτης στην Αθήνα – είχαν ως τώρα μιλήσει στο τηλέφωνο, αλλά συναντήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, ενόψει του τερματισμού τους στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Γιώργος Χρυσοστομάκης είναι λάτρης του δρομικού κινήματος και στα τελευταία μέτρα της διαδρομής πριν τον τερματισμό συνάντησε τον Νίκο θέλοντας και οι δύο να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών. Οι δύο πορεύτηκαν  μαζί, χέρι-χέρι, τα τελευταία 100 μέτρα και τερμάτισαν για να δώσουν το μήνυμα της ελπίδας.- πράξη που εξήρε και ο ΣΕΓΑΣ εκδίδοντας σχετικό δελτίο τύπου.

myelos oston termatismos

«Είναι ο 9ος Μαραθώνιος για μένα, αλλά δυσκολεύτηκα επειδή δεν είχα προετοιμαστεί σωστά. Ωστόσο ήθελα να τρέξω για να δώσω μαζί με τον Νίκο αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα για τη δωρεά μυελού των οστών», είπε ο Γιώργος Χρυσοστομάκης αμέσως μετά τον τερματισμό έχοντας στο πλευρό του τον Νίκο, τον οποίο και αποκαλεί αδελφό. «Νιώθω χαρά κι ευγνωμοσύνη» είπε ο Νίκος από την πλευρά του. Οι Γιώργος και ο Νίκος αποχώρησαν μαζί από το Στάδιο κάτω από τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κόσμου και δεν απέκλεισαν του χρόνου να τρέξουν παρέα τη διαδρομή των 5 χλμ. 

«Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δειγμάτων για την εγγραφή κάποιου ενδιαφερόμενου ως εν δυνάμει δότη, το «Χάρισε Ζωή» χρήζει βοήθειας από χορηγίες», αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ. Μεγάλος σύμμαχος και χορηγός στον αγώνα του «Χαρίζει Ζωή» είναι, ο Σύλλογος «Φλόγα» ο οποίος στο παρελθόν και μέχρι και σήμερα έχει καλύψει οικονομικά 30.000 δείγματα σχετικά με τα έξοδα της τυποποίησης.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr