Τουριστική σεζόν 2020 | είναι ο Δήμος Κισάμου έτοιμος; (απόψεις)

Η φετινή τουριστική σεζόν είναι δεδομένο και σίγουρο πλέον ότι θα είναι μακράν η χειρότερη των τελευταίων ετών ίσως και δεκαετιών. Άργησε να ξεκινήσει ή για πολλούς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, το μέλλον δεν προδιαγράφεται λαμπρό και όλες οι επιχειρήσεις χάνονται μέσα στις φήμες και την αβεβαιότητα. Προετοιμάζονται όμως και εκπαιδεύονται για το αύριο. Κάνει άραγε το ίδιο και ο Δήμος; Στην πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία της πανδημίας η αλήθεια είναι πως ο Δήμος και η εταιρία του είχε…περισσότερο χρόνο από ποτέ. Απλές απορίες που όμως είναι σημαντικές για την διατήρηση της έστω και μειωμένης φετινής κίνησης και της αποφυγής ενός τοπικού lockdown που θα δώσει την τελική κλοτσιά στον φετινό γκρεμό της επιχειρηματικότητας.

Έχουν εκπαιδευτεί ή τουλάχιστον οργανωθεί εκπαιδεύσεις αρχικά για τα μέλη του Δ.Σ. της μονομετοχικής (εταιρία υπεύθυνη για την διαχείριση των παραλιών) ή του Δήμου και αργότερα για το προσωπικό ή για όποιον κληθεί να έρθει σε επαφή με επισκέπτες; Πως θα γίνεται η διαχείριση του κόσμου που, αν και λιγότερος, θα είναι σίγουρα αρκετός και σίγουρα επισκέπτες ξενοδοχείων από όλη την Κρήτη; Υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος; Θα γίνεται κάποια μέτρηση θερμοκρασίας στις ”εισόδους” των παραλιών ή κάποια ενημέρωση; Έχει συνταχθεί από την εταιρία σχετικό πρωτόκολλο; Είμαστε έτοιμοι αλήθεια να υποδεχτούμε κόσμο με μάσκα, χαμόγελο αλλά πάνω απ’όλα ασφάλεια; Ο τουρισμός έχει ήδη ξεκινήσει, γιατί (αν έχουν προβλεφθεί όλα τα παραπάνω) περιμένουμε να γίνουν τελευταία στιγμή ή απλά δεν θα γίνουν καθόλου;

Διαβάζοντας την ΚΥΑ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την 146163/2012 σχετικά με την διαδικασία περί υγειονομικών αποβλήτων, προκύπτει ότι ο τελικός αποδέκτης των απορριμάτων από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που ο επισκέπτης είναι τελικά θετικός στον κορονοϊό, θα είναι ο Δήμος; Είναι ο Δήμος Κισάμουέτοιμος να δεχτεί τέτοιου είδους απόβλητα; Αν είναι, πότε περιμένει να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για την διαδικασία αυτήν;

Δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη, οφείλουμε όμως να υποδεχτούμε με χαμόγελο τους όποιους επισκέπτες τελικά έρθουν, αλλά πάνω απ’όλα οφείλουμε να εκπαιδευτούμε και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και ας ελπίσουμε να μην χρειαστούμε ποτέ τις γνώσεις αυτές.

Σκοπός της φετινής σεζόν θα πρέπει να είναι η δημιουργία φήμης ενός safe προορισμού και ενός προορισμού που διαχειρίστηκε θετικά τα όποια προβλήματα. Την φήμη αυτή θα μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε του χρόνου.

Σε αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Δερουκάκης Μανώλης

Πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου, υπεύθυνος σε θέματα Τουρισμού

Νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης

Μοιραστείτε την είδηση