Αρθρογραφίανέαπρωτοσέλιδο Β

«Πως κατακτώ την ευτυχία στην σχέση μου;» | απόψεις

«Αγάπη είναι η χαρά και μόνο στη σκέψη, ότι υπάρχει ο άλλος!», είπε ο ψυχοθεραπευτής Χ. Μπουκάι. Το συναίσθημα της αγάπης περιλαμβάνει πληθώρα άλλων συναισθημάτων και μας κάνει να νιώθουμε μοναδικοί και πλήρεις. Όλοι μας ψάχνουμε την αγάπη στη ζωή μας, καθώς η αγάπη γεννά χαρά, ενθουσιασμό, δύναμη, αντοχή και αισιοδοξία! Η υγιής συντοφική σχέση αποτελεί ένα από τα βασικότερα κομμάτια για να φτιάξουμε το παραπάνω παζλ. Αναζητούμε καθημερινά την αγάπη στην σχέση μας κι πολλές φορές αναρωτιόμαστε, εάν είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτήν.

Πώς είναι ,λοιπόν, ένα ευτυχισμένο ζευγάρι;

«Επικοινωνία και ειλικρίνεια»

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό σύνδεσης ένος ζευγαριού είναι η επικοινωνία. Αυτό απαιτεί προσπάθεια και από τις 2 πλευρές και χρειάζεται κατανόηση και αλληλεγγύη. Το να μπορώ να «ακούσω» και να «συναιστανθώ» τόσο τον εαυτό μου, όσο και τον σύντροφό μου θα φέρει μια σχέση ειλικρινή και ουσιώδη.

«Συνεργασία και διασκέδαση»

Το χαμόγελο ενισχύει την διάθεση και λειτουργεί ανατροφοδοτικά στην σχέση. Βρείτε πράγματα που θα σας κάνουν εξίσου χαρούμενους και επενδύστε σε αυτά, ώστε να λειτουργείτε σαν ομάδα. Κάντε χιούμορ με τον εαυτό σας και μην φοβάστε να τσαλακωθείτε. Η αυθεντικότητα στην σχέση είναι από τα σημαντικότερα θεμέλια για μια δυνατή σύνδεση!

«Σε αποδέχομαι και δεν σε αμφισβητώ!»

Ο σύντροφός μας αντανακλά ένα κομμάτι του εαυτού μας. Κάποια χαρακτηριστικά μας τράβηξαν, τα θαυμάσαμε και τα επιλέξαμε. «Αποδέχομαι την σχέση μου σημαίνει γνωρίζω τον άνθρωπο που έχω δίπλα μου με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του». Κάποιες φορές μπορεί να νιώθουμε πιεσμένοι και αδικημένοι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να μένουμε και να εκφράζουμε το δικό μας συναίσθημα, χωρίς να αμφισβητούμε και να κριτικάρουμε το συναίθημα του άλλου. Η σχέση δεν είναι ανταγωνισμός, αλλά μια δυνατή ομάδα.

«Ερωτική επαφή»

Πολλά ζευγάρια συνδέουν το σεξ με την ηλικία και την διάρκεια της σχέσης. Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητα φέρνει ρουτίνα και εξωτερικούς παράγοντες που παρεμβάλλουν και απομακρύνουν το ζευγάρι, με αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή. Σχέση σημαίνει σύνδεση ψυχική και σωματική. Δύσκολα να νιώσουμε πλήρεις, χωρίς το ένα να συμπληρώνει το άλλο! Κρατάμε ,λοιπόν, μερικές στιγμές, ώστε να αφήσουμε τον εαυτό μας να ξεχάσει την καθημερινότητα και να συνδεθεί με τον άνθρωπο που έχει επιλέξει. Μια αγκαλιά αποφορτίζει τις δυσκολίες και ανακουφίζει!

«Όρια: Πόσο κοντά – πόσο μακριά;»

Σκέψεις για τα όρια έρχονται καθημερινά σε ένα ζευγάρι. «Μπορώ να είμαι ανεξάρτητος μέσα σε μια σχέση;», «Μέχρι ποιό σημείο μπορώ να έρθω κοντά, χωρίς να πιέζω τον άλλον ή χωρίς να χάνω τον εαυτό μου;», «Μέχρι πού μπορώ να υποστηρίζω τις επιλογές μου, χωρίς να αισθάνομαι οτί προδίδω την σχέση μου;»

Η αλήθεια είναι πως κάθε μέρα αποτελεί και μια ξεχωριστή πρόκληση για τα ζευγάρια στο θέμα της οριοθέτησης. Η απάντηση – κλειδί σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι αυτό που λέμε: «εποικοδομητικός συμβιβασμός».

Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται μία ισορροπία μεταξύ της εγγύτητας και της απόστασης του ζευγαριού. Δεν χρειάζεται κανένας να παραγκωνίζει τα «θέλω» και τις ανάγκες του, αλλά , αντιθέτως, να τις εκφράζει και να τις κάνει κομμάτι της σχέσης. Όταν εκφράζετε την αλήθεια σας και δίνεται χώρο στην δική του, δημιουργούνται αυτομάτως όρια που βοηθούν την σχέση.

«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι πάντα ευτυχισμένα!»

Τέλος, για να καταλάβουμε εάν είμαστε ευτυχισμένοι με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει, είναι σημαντικό να ορίσουμε την έννοια ευτυχία, ώστε να μπορούμε να την βρούμε μέσα στην σχέση. Ευτυχία ,λοιπόν, δεν σημαίνει ηρεμία και χαλάρωση. Αντιθέτως, μία τέτοια σχέση, μπορεί να φανερώνει έλλειψη επικοινωνίας και αποστασιοποίηση. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια τσακώνονται και καυγαδίζουν, όπως όλοι. Το μυστικό δεν είναι να μην υπάρχουν εντάσεις, αλλά να διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χάνεται το δέσιμο μεταξύ του ζευγαριού. Σύμφωνα με τον Dr. Gottman, ένα ζευγάρι μπορεί να διαπληκτίζεται, αλλά επίσης αστειεύεται, να γελάει και να αγαπιέται. Ο θυμός δεν βγαίνει με τρόπο επικριτικό προς τον άλλον , αλλά έχει σημάδια στοργής μέσα!

Μοιραστείτε την είδηση

Δήμητρα Μουντάκη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια