Καθώς πανδημία του Κορωνοϊού (COVID-19) εξαπλώνεται η χώρα έρχεται αντιμέτωπη και με μία άλλη πανδημία αυτής της «οικονομικής πανδημίας» η οποία εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο και η ίδια η νόσος του Κορωνοϊού. Οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η αυτή η νέα πανδημία έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να έχει εισέλθει σε μία βαθιά ύφεση. Ωστόσο, ο αγροτικός τομέας φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλον τομέα από τις τρέχουσες συνθήκες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία.

Οι αγρότες κατά την τρέχουσα όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα, εκείνη της αστάθειας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Δυστυχώς, λόγω της χαμηλής ζήτησης τα αγροτικά προϊόντα τους εκτός του ότι πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, τα περισσότερα από αυτά δεν μπορεί να τα απορροφήσει η αγορά και είναι αδύνατον να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι κόποι και αγώνας των αγροτών να καταλήγουν στις χωματερές. Έτσι, για τους αγρότες δεν τίθεται μόνο το ζήτημα μήπως χάσουν την παραγωγική τους χρόνια και δεν καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδα τους (σπόροι, λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαια, ενοίκια χωραφιών κ.α.) αλλά τίθεται και το σοβαρό ζήτημα της επιβίωσης τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.

Με λίγα λόγια, η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα ως προς στις τιμές και στην ζήτηση των αγροτικών προϊόντων με επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των παραγωγών όσο και στην δημιουργία μεγάλου όγκου αδιάθετων γεωργικών προϊόντων. Ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην χρηματοοικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τον Κορωνοϊό δεν έχει ανακοινώσει όμως κανένα μέτρο στήριξης για τους αγρότες. Δυστυχώς, οι οικονομικές πληγές που αφήνει η πανδημία στον αγροτικό χώρο φαίνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον να αποσιωπούνται από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Επομένως, η συμβολή των κυβερνήσεων μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής στοχευόμενων δράσεων για την ευημερία και την προστασία των αγροτών και γενικότερα του αγροτικού τομέα σε αυτήν την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο είναι επιτακτική, προτού καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής οικονομίας.

Μοιραστείτε την είδηση

Ανδρονίκη Γιαννενάκη

Κοινωνιολόγος, Msc

    Ανδρονίκη Γιαννενάκη έχει δημοσιεύσει 31 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Ανδρονίκη Γιαννενάκη