Κοινωνική δικαιοσύνη: Ω, τι άνισος κόσμος…
20 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Συνηθισμένοι πλέον να διεκδικούμε με κάθε θεμιτό κι αθέμιτο μέσο τα αυτονόητα.. Καταλήξαμε να έχουμε Παγκόσμια Ημέρα καθώς οι κοινωνικές πληγές είναι βαθιές και την δικαιοσύνη, σπανίως τη συναντάμε.
Στόχος της ημέρας αυτής, είναι να κατακτηθούν τα αυτονόητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, να αντιμετωπιστούν τα δεινά των μειονοτήτων αλλά και να πάψει η περιθωριοποίηση τους…
Καθώς η κοινωνική δικαιοσύνη έχει εξαλειφθεί, εθελοντικές οργανώσεις έχουν σχέδια δράσης, όχι μόνο σε φτωχές χώρες αλλά και στις λεγόμενες “ανεπτυγμένες” όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε για να επέλθει η εξομάλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανισότητας, που αποτελούν μάστιγα της εποχής.
Τι εστί κοινωνική δικαιοσύνη
- Η κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέρει ειρήνη και αρμονία μεταξύ των πολιτών ενός κράτους.
- Ενισχύει την ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών.
- Εξομαλύνει καταστάσεις στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον.
- Στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Προβληματισμό σε ότι αφορά τη Κοινωνική δικαιοσύνη, προκαλεί η φτώχεια, η σκληρή φορολογία, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι άνισες ή ανύπαρκτες ευκαιρίες για κάποιους.
Ευκαιρίες για μόρφωση, υπηρεσίες υγείας και διαβίωση σε περιβάλλον ασφαλές και κατάλληλο, ιδίως για άπορους.
Ισότητα στη σύγχρονη Κοινωνία
Καθώς οι βαθμίδες ισότητας των πολιτών απέχουν παρασάγγας μεταξύ τους και η αξιοκρατία έχει από χρόνια, πάψει να υπάρχει, η κοινωνία μας δεν μπορεί να έχει ομαλή εξέλιξη.
Για να πλαισιωθεί μια χώρα από κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, χρειάζεται να απομακρύνουμε κάθε μορφής διάκριση ανάμεσα στο φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, την αναπηρία, τη σεξουαλική ταυτότητα, την οικονομική επιφάνεια και την κουλτούρα των ανθρώπων.
Καθώς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αυξάνονται, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ενίσχυση των δικαιωμάτων, ανάμεσα στους πολίτες κάθε μειονοτικής χώρας, καθώς οι έχοντες οικονομική δύναμη, είναι σύνηθες να αποκτούν και κοινωνική αποδοχή.
Οι επιπτώσεις αυτής της κοινωνικής ανισορροπίας, είναι:
- Η διαταραχή ολόκληρου του κράτους, αφού διαχωρίζονται οι ίδιοι οι πολίτες σε κατηγορίες.
- Η ενίσχυση του σκληρού και βίαιου ανταγωνισμού.
- Φθορά της ανθρώπινης συνείδησης, καθώς την υπονομεύει η αδικία.
- Οικονομικά προβλήματα.
- Ασέβεια ανθρώπινης προσωπικότητας.
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχει κρίνει ότι: “Δεν υπάρχει ισότητα όταν εφαρμόζονται διαφορετικοί κανόνες σε παρεμφερείς καταστάσεις ή όταν εφαρμόζεται ο ίδιος κανόνας σε διαφορετικές καταστάσεις”
Ο Γκάντι επίσης έλεγε ότι “η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια”, θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του καπιταλισμού και του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων.