Αρθρογραφίανέαπρωτοσέλιδο Α

Κίσαμος – Ελαιόλαδο | αρπάζουν (!) τους εργάτες απ’ το χωράφι του γείτονα, στο Θεό τα μεροκάματα

Ο «χρυσός» της Κρήτης φέτος λάμπει περισσότερο από ποτέ. Το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και η συγκομιδή του, είναι για πολλές οικογένειες το βασικό τους εισόδημα και για τους εποχικούς εργάτες τόνωση για το βαλάντιο του χειμώνα.

Η φετινή χρονιά κατά γενική ομολογία είναι από τις καλύτερες, τόσο από την άποψη ποιοτικής παραγωγής όσο και από την προσδοκώμενη αξία του προϊόντος στην αγορά. Ωστόσο, για να φτάσει στην τσέπη του παραγωγού η απόδοση της φετινής ελαιοκομικής εργασίας απαιτείται πρωτίστως η ελιά να πάει στο εργοστάσιο προς επεξεργασία.

Και η έλλειψη που παρατηρείται σε εργατικό δυναμικό τούτη την περίοδο είναι πολλές φορές οδυνηρή για τους παραγωγούς. Με πρόχειρους μάλιστα υπολογισμούς δεν αποκλείεται κατά περίπτωση να χαθεί έως και το 20% από την παραγωγική δυναμικότητα ακριβώς διότι εκλείπουν τα εργατικά χέρια. Και βεβαίως αυτό το γνωρίζουν οι πάντες με αποτέλεσμα η μειωμένη προσφορά να «τσιμπάει» αρκετά προς τα πάνω τις αμοιβές των εργατών.

Και μπορεί για φέτος η τιμή πώλησης του ελαιολάδου να έχει ανέβει σημαντικά, αντίστοιχα όμως έχει αυξηθεί δραματικά και το κόστος παραγωγής. Μεροκάματα, καύσιμα, λιπάσματα και αναλώσιμα υπολογίζονται προσαυξημένα σε σχέση με πέρσι από 35-50%.

Μεροκάματο έως και 70 ευρώ

Είναι πολλές οι μαρτυρίες ιδιοκτητών γης που στην ανάγκη τους να συλλέξουν τον ελαιόκαρπο σε μία αποδοτική χρόνια, αναζητούν εργατικά χέρια πληρώνοντας τα στην κυριολεξία όσο – όσο. Συγκριτικά με πέρσι οι αμοιβές έχουν ανέβει έως και 50% αν σκεφτεί κανείς πως το μέσο μεροκάματο πέρυσι ήταν 35-40€, ενώ φέτος σταθεροποιείται στα 50€ και πλέον κατά περίπτωση.

«Έχω τους ίδιους εργάτες εδώ και 3-4 χρόνια και τους πλήρωνα σταθερά με 40€ ως ημερησία αμοιβή συν ένα κέρασμα κάθε πρωί, δηλαδή καφέ και κάποιο snack (κρουασάν, τυρόπιτα, σάντουιτς). Φέτος μου ζήτησαν 70€ μεροκάματο για να έρθουν στο λιόφυτο. Τελικά καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα 60€/ημέρα», καταθέτει στο biskotto.gr Κισαμίτης ελαιοπαραγωγός.

Αν κανείς επιπλέον συνυπολογίσει και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ακρίβειας στα καύσιμα, τα λιπάσματα και τα αναλώσιμα γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπεραξία του ελαιολάδου για φέτος συρρικνώνεται αισθητά.

Δωροδοκίες και υφαρπαγές στο χωράφι(!)

Και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δε λείπουν και τα ευτράπελα. Σε πολλές περιπτώσεις παραγωγοί αναφέρουν ότι έχασαν τους εργάτες από την περιουσία τους, διότι κάποιος άλλος ήρθε στο χωράφι, τους δωροδόκησε με το δέλεαρ της καλύτερης αμοιβής και τους «απήγαγε» για να κάνει τη δουλειά του.

Για το Δήμο Κισάμου υπολογίζεται ότι σε μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά όπως την φετινή απαιτούνται περίπου 2.300 εργάτες μέχρι το πέρας της ελαιοκομικής περιόδου. Ωστόσο διαθέσιμοι φαίνεται να είναι σχεδόν οι μισοί. Τη μερίδα του λέοντος έχουν σταθερά οι Αλβανοί και ακολουθούν εθνικότητες όπως Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Πακιστάν, Βουλγαρία και Ρουμανία.

2 εκ. ελαιόδενδρα στην Κίσαμο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 25.000 τόνους, κάτι που σημαίνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τονωθεί και η τοπική οικονομία. Σύμφωνα μάλιστα με τις επίσημες καταγραφές στην Κίσαμο η εκμετάλλευση αφορά σχεδόν 2 εκατομμύρια δένδρα, ο καρπός των οποίων διαμοιράζεται σε περίπου 28-30 ελαιουργεία.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr