Ημέρα Ανεκτικότητας | αρετή και αξία

Η σημερινή ημέρα, 16 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1995 από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ανθρώπινο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η ανεκτικότητα, αν και έννοια παρεξηγημένη από πολλούς, είναι μεγάλη αρετή και η αξία της έγκειται στον σεβασμό απέναντι στα οικουμενικά ανθρώπινα διακαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Ειδικά σε μία εποχή που η άγνοια, τα κοινωνικά στερεότυπα, το μίσος και η αντίδραση στο διαφορετικό κυριαρχούν και απειλούν να καταστρέψουν την ιδιαιτερότητα αλλά και την ευμάρεια του κοινωνικού συνόλου, η ανεκτικότητα χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας μέσω του διαλόγου, της κατανόησης και της αποδοχής, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε όλες τις απόψεις και τις πρακτικές ως όμοιες.

Ολοένα και περισσότερο, λοιπόν, η ανάγκη διδασκαλίας και μετάδοσης της σπουδαίας αυτής αρετής στην εκπαίδευση αλλά κυρίως εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος κρίνεται επιτακτική.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, με τον τρόπο του ο καθένας, εμπνευσμένοι από τα ανεκτίμητα αγαθά της ανεκτικότητας, να μυήσουμε τους γύρω μας αλλά κυρίως τους εαυτούς μας στις πολύτιμες αρχές της σπουδαίας αυτής αρετής απολαμβάνοντας τη χαρά της αλλαγής στη ζωή μας αλλά και στη σχέση μας με τους άλλους, αποδεχόμενοι το «άλλο» και το διαφορετικό.

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή

    Μαρία Αριανούτσου έχει δημοσιεύσει 2011 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Μαρία Αριανούτσου