Η διαδικτυακή χειραγώγηση δεν είναι συναφής έννοια με το απροσδόκητο… (απόψεις)

Το πόσο σοκαριστική και «χυδαία» γίνεται η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν αυτά τα διαχειρίζονται στρατιές ισχυρών πολιτικών προσώπων προεκλογικά, είναι – λίγο έως πολύ – ιστορικά καταγεγραμμένο.

Έκπληξη όμως δεν είναι το ότι κάποιος από τους μεγάλους πολιτικούς ηγέτες χρησιμοποίησε τεράστιες βάσεις δεδομένων από πλατφόρμες όπως πχ. το facebook πληρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να «μανιπιουλάρει» τις «συναισθηματικές αδυναμίες», αντίστοιχα εκατομμυρίων δεκτών που δυνητικά ήσαν ψηφοφόροι.

-Γνωρίζω εγώ δηλαδή από τα ψηφιακά σου «ίχνη», αν είσαι άθεος ή ομοφοβικός. Αν ψηφίζεις με βάση την οικογενειακή σου παράδοση και αν είσαι φιλελεύθερος, σοσιαλιστής, ακραίος ή ακόμη αν φοβάσαι τα αεροπλάνα. Αν είσαι βίγκαν, αν τζογάρεις, αν προτιμάς μονογαμικές σχέσεις και τι σχέση μπορεί να έχεις με όπλα και ουσίες-.

Αυτή η ψυχοκαταγραφή εκατομμυρίων μοναδικών προσωπικοτήτων, αναλύεται σε μεγάλες βάσεις δεδομένων και αντιστοίχως βομβαρδίζεται από συγκεκριμένα μηνύματα ανά κατηγορία και κατά περίπτωση.

Αυτό, πες ότι γίνεται και το ξέρεις…

Το εξίσου θλιβερό όμως είναι, ότι αντίστοιχη σε μικρότερη κλίμακα, διασπορά δυσπιστίας, λανθασμένων πληροφοριών και προχειρότητας, «δηλητηριάζουν» ακόμη και μικρές κοινωνίες όπως ένα χωριό, μία κωμόπολη, ένα σχολείο ή ακόμη τα στελέχη μιας εταιρείας.

Και αυτή η δημιουργία ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών, έχει μετεξελιχθεί στις μέρες μας σε δημιουργία και διασπορά ψευδών πεποιθήσεων.

Συναισθηματική χειραγώγηση δηλαδή, του αδύναμου δέκτη να επεξεργαστεί σύνθετα δεδομένα, με σκοπό την διαχείρηση του συναισθηματισμού και εν τέλει των αποφάσεων του.

Κορωνίδα της σύγχρονης χειραγώγησης δε, είναι η αδίστακτη εκμετάλλευση ομάδων με εύληπτα χαρακτηριστικά, όπως οι έφηβοι μαθητές, οι γυναίκες με φοβικές τάσεις και τα κατώτερα μορφωτικά στρώματα.

Και αυτό είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της ύβρεως για τη δημοκρατία…

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

    Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 1584 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης