Εμπαιγμός της κυβέρνησης το voucher των 600 € | απόψεις

Για να τελειώνουμε με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης για το voucher αξίας 600 Ευρώ για την δήθεν επιμόρφωση μας, μερικές αλήθειες :

  1. Σε μια χώρα που βασιλεύει η πολυνομία και καθημερινά ψηφίζονται νόμοι και διατάξεις που αναιρούν τις… χθεσινές ρυθμίσεις, ένας δικηγόρος δεν μπορεί παρά να μην διαβάζει τουλάχιστον 3 ώρες ημερησίως για να προλάβει τις εξελίξεις. Γιατί ακόμη και ακαμάτης να είσαι, που λέει ο λόγος, διαβάζεις εκών – άκων καθημερινα για να μην εκτεθείς σε δικαστές, συναδέλφους, εντολείς στο ακροατήριο, στο δικογραφο ή στη γνωμοδότηση σου.
    Άρα σε ποιον “πουλάτε” επιμόρφωση; Σε εμάς που διαβάζουμε περίπου όσο και οι μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων;
  2. Θα πει κάποιος ότι το voucher των 600 ευρώ αφορά τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμο και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Βλακειες. Ένας δικηγόρος, ανεξαρτήτως ηλικίας και ετών άσκησης του λειτουργήματος, γνωρίζει ηλεκτρονικό υπολογιστή και προγράμματα, καλύτερα από τον μέσο Έλληνα. Η εικόνα του δικηγόρου που χάνεται σε βιβλία για να βρει νόμους και αποφάσεις είναι μόνο για τις ταινίες. Με τον ρυθμό που ψηφίζονται οι νόμοι και εκδίδονται οι αποφάσεις, πολλές φορές και αντιφατικές μεταξύ τους, θα έπρεπε να τυπώνεται..κάθε μέρα ένα βιβλίο για να προλαβαίνουμε τα νέα δεδομένα σε νομοθεσία και νομολογία. Τα βιβλία στα γραφεία μας τα έχουμε για να διαβάσουμε για ένα διαχρονικό θεωρητικό θέμα και τα περισσότερα για να γεμίζουν οι βιβλιοθήκες μας. Για όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή για το 95% της επιστήμης μας, ανατρέχουμε σε νομικά site και fora. Επομένως, θα έρθουν να μας επιμορφωσουν ποιοι και σε τι; Σε νέες τεχνολογίες που αναγκαστικά μαθαίνουμε και χρησιμοποιούμε από την πρώτη στιγμή;
  3. Και αντε πες, πάω στα σεμινάρια να επιμορφωθω στο PowerPoint για να παρουσιάσω ένα γράφημα που μου έχει κάνει τεχνικός σύμβουλος για την υπεράσπιση του εντολέα μου- κατηγορούμενου ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάω λοιπόν και εγω πρωί – πρωί με το laptop μου και το PowerPoint μου, στο οποίο επιμορφωθηκα κιόλας, έτοιμος να το παρουσιάσω στο ακροατήριο. Θέλω μόνο έναν προβολέα 4000 lumen και ένα πανί προβολής 2m X 2m για να κάνω την παρουσίαση. Σε ποιο ελληνικό ακροατήριο υπάρχουν προβολείς και διαδραστικοί πίνακες; Αυτά, ούτε στις ταινίες… Θα επιμορφωθω δηλαδή στην ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων, για να τα υποβάλλω που; Σε δικαστήρια με υπολογιστές που έχουν Windows xp και το σύστημα κρασαρει με την πρώτη υπερφόρτωση ή στο 90% των δικαστηρίων που ούτε υποδομή ούτε εξοπλισμό έχουν για κάτι τέτοιο και δεν δέχονται καν την ηλεκτρονική κατάθεση; Αντί να επιδοτηθουν δικαστήρια και εισαγγελιες για να αναβαθμιστεί το απαρχαιωμένο σύστημα τους, δίνονται χρήματα για να επιμορφωθω εγώ για κάτι που οι προδιαγραφές του συστήματος δεν το αντέχουν… Και μάλιστα από ένα κράτος που μέχρι πρότινος μας ανάγκαζε να γλύφουμε χαρτόσημα και να τα κολλάμε σε δικογραφα, για την… ανέγερση δικαστικών Μεγάρων που δεν ανεγειροντο ποτέ γιατί τα μεγαροσημα έπεφταν στην μαύρη τρύπα του χρέους…
  4. Κανένα επίδομα 600 ευρώ δεν παίρνουμε οι δικηγόροι και οι λοιποί επιστήμονες. Εταιρίες κατάρτισης τα παίρνουν και μάλιστα για 2 κύκλους σεμιναρίων, 50 ωρών έκαστος, όταν οι αντίστοιχοι κύκλοι έπρεπε να προσφέρονται δωρεάν στα ΑΕΙ και στο εξωτερικό κοστίζουν τα μισά χρήματα από πανεπιστήμια μάλιστα τεράστιας εμβέλειας, όπως λ. χ. το Harvard..
  5. Για το θέμα αυτό δε θα ξαναγράψω. Κανένα σεμινάριο δεν θα παρακολουθήσω, όχι γιατί τα ξέρω όλα, αλλά γιατί χρειάστηκε να τα μάθω πολύ πιο πριν για να επιβιώσω επιστημονικά και επαγγελματικά. Κυρίως όμως δεν θα ξαναγράψω, γιατί αισθάνομαι ότι ασχολούμαι με το δέντρο και χάνω το δάσος, δηλαδή την πανδημία, τους ασθενείς, τους νεκρούς και τον αγώνα ζωής που δίνεται καθε λεπτό στις υγειονομικές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα. Δεν θέλω να προσβάλλω αυτόν τον αγώνα με τα δικά μας, τα λίγα και μικρά.

Δεν δέχομαι όμως και το Κράτος να προσβάλλει τη νοημοσύνη μου, την επιστήμη μου, το καθημερινό μου διάβασμα, τις σπουδές μου και τους κόπους των γονιών μου για τις σπουδές αυτές έναντι… (επιμορφωτικού) πινακίου φακής..

Μοιραστείτε την είδηση

Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης

Δικηγόρος

    Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης έχει δημοσιεύσει 12 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης