Δακοκτονία: Η τεχνογνωσία υπάρχει, θέλουμε να την εφαρμόσουμε;

Με επιτυχία  έγινε η συνάντηση-συζήτηση με θέμα τις ‘Εξελίξεις στην καλλιέργεια της ελιάς και η εφαρμογή της δακοκτονίας’ το απόγευμα της Δευτέρας 24/6/2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κισάμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών κι άλλους φορείς και υπηρεσίες.

Η Δ/ντρια της ΔΑΟΚ Χανίων Μ. Μυλωνάκη αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν για τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας και ζήτησε τη συνεργασία και το ενδιαφέρον των παραγωγών κι όλων των εμπλεκομένων για την επιτυχία της.

Η εντομολόγος, Δρ Α. Καλαϊτζάκη από Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα NT4D΄ για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση κι έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 8 περιφερειακές ενότητες της χώρας, μεταξύ των οπίων και τα Χανιά (Λουσακιές, Συρίλι).

Ο γεωπόνος Ι. Κασαπάκης από το ΤΑΑΕ Χανίων παρουσίασε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου που θα εφαρμοστεί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργείων Ν. Χανίων Μ. Χαιρετάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Ν. Χανίων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εμπορία και τυποποίηση του ελαιολάδου λόγω υποβάθμισης της ποιότητας (υψηλές οξύτητες ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων) και την προσπάθεια που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να ενημερώσουν τους παραγωγούς (φυλλάδια, ενημερωτικές συναντήσεις).

Σ’ αυτά τα προβλήματα αναφέρθηκαν κι οι εκπρόσωποι μεγάλων μονάδων τυποποίησης κι εξαγωγής ελαιολάδου της περιοχής (Ρενιέρης ΑΕ, TERRA CRETA) και ζήτησαν από τους παραγωγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χρήσης και τις ποσότητες φυτοφαρμάκων που συνιστώνται στους ψεκασμούς, σημείο που επισήμαναν και οι γεωπόνοι των καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων.

Στην την παρέμβασή μου επισήμανα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση την εφαρμογή των ορθών πρακτικών στο χωράφι με στόχο της παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, που είναι εφικτό λόγω χαμηλών εισροών (λιπάσματα, νερό) και εδαφοκλιματικών συνθηκών.

Οι απαιτήσεις της αγοράς αλλάζουν (απαιτούν ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή) και όποιος δεν προσαρμόζεται βγαίνει εκτός. Η τεχνολογία δίνει αξιόπιστες λύσεις, απλές στην εφαρμογή.

Το στοίχημα είναι πόσοι από τους παραγωγούς θα τις εφαρμόσουν, αλλάζοντας νοοτροπία. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια.

Δυστυχώς, η  εφαρμογή της δακοκτονίας στο χωράφι δεν άλλαξε.  Τι κι αν οι τομεάρχες προσλήφθηκαν φέτος έγκαιρα, τι κι αν υπάρχουν έγκαιρα τα φάρμακα, τι κι αν έγιναν ενημερώσεις για τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας, τι κι αν οι οδηγίες για την τοποθέτηση των δακοπαγίδων είναι σαφείς.

«Η ανάρτηση των δακοπαγίδων γίνεται όχι σε οποιοδήποτε ελαιόδεντρο, αλλά σε δένδρα µε πλούσια καρποφορία και κανονική ανάπτυξη. Απαγορεύεται η ανάρτηση σε ελαιόδεντρα, καχεκτικά, χωρίς καρποφορία και σε δέντρα που είναι κοντά σε δρόμο αγροτικό ή ταχείας κυκλοφορίας. Η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται στο Β.∆. εσωτερικό τμήμα της κόµης, σε σκιερό μέρος. Στη διάρκεια εφαρμογής της παγιδοθεσίας, οι τομεάρχες δακοκτονίας πραγματοποιούν ελέγχους για τη σωστή τοποθέτηση των παγίδων και των αλλαγών».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι παγίδες τοποθετούνται εκεί που βολεύει. Δίπλα στο δρόμο, σε δένδρα χωρίς ή με λίγη καρποφορία, χωρίς επαρκή βλάστηση.

Οι δακοσυλλήψεις δεν αντιστοιχούν στο δακοπληθυσμό και η απόφαση για ψεκασμό βασίζεται σε λάθος στοιχεία (συνήθως καθυστερεί).

Το πρόβλημα δυστυχώς θα το έχουν οι παραγωγοί, που δυστυχώς και αυτοί δεν δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. 

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής

    Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης έχει δημοσιεύσει 39 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης