COVIDrive-In | πως ο κορωνοϊός μας πάει πίσω στην εποχή του John Travolta

Η προέλαση του COVID-19, κορωνοϊού, ή όπως αλλιώς θέλει να τον ονομάσει ο καθένας έχει σαρώσει την υφήλιο στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του εκατόμβες νεκρών, αποδιοργανωμένες κοινωνίες και οικονομίες υπό διάλυση, και φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς η επέκτασή του στον Νέο Κόσμο (όχι στην συνοικία της Αθήνας) προμηνύει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι παρενέργειες του ιού, πέρα από την απειλή στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, περιλαμβάνουν την ανάσχεση πολιτισμικών και αθλητικών δρώμενων, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο για την πλειοψηφία των πολιτών του κόσμου σκηνικό. Αναβολή, διακοπή επ’ αόριστον, ματαίωση είναι οι λέξεις που ακούμε διαρκώς για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τα μεγάλα συναυλιακά δρώμενα. Στην χώρα μας, χθες γίναμε μάρτυρες του πρώτου εορτασμού της 25ης Μαρτίου χωρίς παρέλαση, ένα ζήτημα το οποίο συζητιόταν χρόνια προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις διευθετήθηκε αυτομάτως εν μέσω της πανδημίας.

Αντιθέτως, μια άλλη παράδοση του παρελθόντος κάνει μια επιστροφή χάρη στα μέτρα κοινωνικής-αποστασιοποίησης: οι κινηματογραφικές αίθουσες drive-in, όπως το Blue Starlite Mini Urban Drive-In στο Ώστιν του Τέξας. Τα drive-in, για τους νεότερους αναγνώστες, ήταν ανοιχτά σινεμά στα οποία μπορούσε κανείς να πάει με το αυτοκίνητό του και να παρακολουθήσει μια ταινία. Γνωστά σε εμάς κυρίως μέσα από τις αμερικάνικες ταινίες καθώς ελάχιστα τέτοια εγχειρήματα υπήρξαν στην Ελλάδα, τα drive-in συνδέονται στο μυαλό των περισσότερο με το Grease, την ταινία με τον Τζόν Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον-Τζον.

Εικόνα 1 Η σκηνή στο drive-in από την κλασική ταινία Grease. Πηγή: http://www.filmsinfilms.com/grease/

Ενώ τα περισσότερα drive-in σινεμά ανοίγουν κανονικά μόνο για το καλοκαίρι, μερικοί από τους ιδιοκτήτες τους έχουν αποφασίσει να πάρουν μια πρόωρη έναρξη φέτος για να παρέχουν στις οικογένειες μια διαφυγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Blue Starlite Mini Urban Drive-In βρίσκεται σε ένα λόφο με τον ορίζοντα του Ώστιν στο παρασκήνιο. Το σινεμά μοιάζει περισσότερο με μια “cool μάντρα”, ή μια χωματερή με οθόνη ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας. Ο Josh Frank, ο ιδιοκτήτης, ο οποίος άνοιξε πριν από μια δεκαετία βλέπει την επένδυση του να κάνει μια απρόσμενη απόσβεση και μπορεί να προσδοκά και σημαντικά κέρδη . Από τότε που ο ιός έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το drive in του κου Frank έχει προβάλλει ταινίες όπως τα κλασικά πλεόν “Ferris Bueller’s Day Off” και “The Breakfast Club.”

Την περασμένη Τρίτη, σινεφίλ παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους που είχαν προγραμματιστεί να κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ South by Southwest στο Ώστιν πριν ακυρωθεί, και μια ακόμα ταινία από το φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το μήνα. Δεδομένου του ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα από τον κορωνοϊο, δεν είναι απίθανο να δούμε πολύ περισσότερα drive-in να ανοίγουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, και γιατί όχι και στην χώρα μας;

Εικόνα 2 Drive-in σινεμά στα χρόνια του κορωνοϊού. Εικόνα από υπαίθριο σινεμά στο Τέξας. Πηγή:The New York Times

Πηγές: The New York Times “For Drive-In Theaters, an Unexpected Revival” By Alyson Krueger

The Guardian “‘Over one hour everything was cancelled’ – how coronavirus devastated the film industry” By Catherine Shoard

Μοιραστείτε την είδηση

Παναγιώτης Ζερβουδάκης

Αρχαιολόγος

    Παναγιώτης Ζερβουδάκης έχει δημοσιεύσει 11 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Παναγιώτης Ζερβουδάκης