νέαπρωτοσέλιδο ΑΥγεία

Κορωνοϊός | εμφανίστηκε νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον – τα συμπτώματα

Μια νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανέφερε την Κυριακή η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) ανέφερε ότι 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνθηκαν από την COVID-19 το περασμένο Σαββατοκύριακο – ένα υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι μπορούν να αλληλεπιδρούν ελεύθερα μετά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 και την εμφάνιση της υπο-παραλλαγής Omicron BA.2, γνωστής και ως «Silent Omicron».

«Τώρα, ωστόσο, έχει εντοπιστεί μια άλλη μετάλλαξη που θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το XE είναι μια μετάλλαξη των στελεχών BA.1 και BA.2 της παραλλαγής Omicron – που ονομάζεται «ανασυνδυασμένη».

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η ανασυνδυασμένη μετάλλαξη XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι οι αρχικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν αύξηση 10% στον ρυθμό ανάπτυξης στην κοινότητα έναντι της BA.2, αλλά αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση. Το XE ανήκει στην παραλλαγή Omicron, με σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSCA) δήλωσε τη Δευτέρα ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η XE είχε 9,8% υψηλότερο ποσοστό διασποράς σε σύγκριση με το BA.2.

Σύμφωνα με το UKHSCA, 637 κρούσματα XE έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία από τις 22 Μαρτίου.

Αυτός είναι μόνο ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων, με τα τελευταία δεδομένα από το Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) να υποδεικνύουν ρεκόρ 4,9 εκατομμυρίων τρεχόντων κρουσμάτων μόλυνσης από κορονοϊό.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε επίσης στην Ταϊλάνδη

Καθώς η υποπαραλλαγή είναι νέα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αλλά επί του παρόντος πιστεύεται ότι το XE δεν θα φέρει νέα συμπτώματα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του αρχικού στελέχους Omicron είναι το κρυολόγημα, ειδικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό περιλαμβάνει καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο, σε αντίθεση με το αρχικό στέλεχος του ιού, που γενικά προκαλούσε πυρετό, βήχα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Ωστόσο, ο επίσημος κατάλογος των γενικών συμπτωμάτων του COVID-19 του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) επεκτάθηκε τη Δευτέρα για να συμπεριλάβει εννέα νέα σημεία της νόσου.

Σύμφωνα με το nhs.uk, τα συμπτώματα του COVID-19 που πρέπει επίσης να εξετάσει ο πληθυσμός είναι: δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, απώλεια όρεξης, διάρροια, αίσθημα αδιαθεσίας.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr