πρωτοσέλιδο ΑνέαΤουρισμός

Άδειες για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Κρήτη | 2 στην Κίσαμο

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κρήτη, ένα νησί που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Συνολικά εκτιμάται ότι στην Κρήτη θα προστεθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 11.000 κλίνες, οι περισσότερες εξ αυτών σε πολυτελείς μονάδες.

Την τελευταία διετία η Περιφέρεια Κρήτης έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους σημαντικών τουριστικών projects, που αναμένεται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού. Άλλωστε, οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού της Κρήτης είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται να υλοποιηθούν μια σειρά από υποδομές, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη αεροπορικές εταιρείες έχουν βάλει στα σχέδιά τους την επέκτασή τους στο νέο αεροδρόμιο, το οποίο δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2027.

Συγκεκριμένα, οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν περάσει την τελευταία διετία από την Επιτροπή Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Περιφέρειας Κρήτης, δηλαδή το τελευταίο στάδιο πριν πάρουν την άδεια ανέγερσης, είναι οι ακόλουθες:

Ikos Kissamos

Το Ikos Kissamos θα είναι το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στην Κρήτη. Το resort θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες (1280 κλίνες), που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων, στην Κίσαμο Χανίων. Πρόκειται για μια επένδυση που θα υπερβεί τον αρχικό προϋπολογισμό των 125 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2025, ενώ έχει ήδη λάβει την οικοδομική άδεια για την έναρξη κατασκευής.

Costa Nopia

Η Cretan Sun and Sea Developments, του κυπριακού ομίλου επιχειρήσεων Λεπτός, σχεδιάζει την κατασκευή του Costa Nopia σε μια έκταση 1.130 στρεμμάτων στη θέση Ραβδούχα της Δ.Ε. Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθούν 13 γειτονιές με περίπου 830 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, δύο ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ένα ιατρείο κι ένα φαρμακείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, ένα μικρό γκολφ (9 οπών), Golf Club, εστιατόρια, μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων, πλατείες και χώροι πρασίνου, δίκτυα πράσινων και παράκτιων διαδρομών και εγκαταστάσεις ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών. Επίσης, σχεδιάζονται ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και μαρίνα που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 τουριστικά σκάφη. Με βάση όσα αναφέρει η Leptos Group για το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 28 χρόνια, δηλαδή τέσσερις δεκαετίες μετά τα πρώτα στάδια της αδειοδότησης του Costa Nopia.

Pilot Island

Ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο με την επωνυμία Pilot Island θα κατασκευαστεί από την «Αστέρας Α.Ε. Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εμπορικές Γεωργικές Επιχειρήσεις» στον Δήμο Αποκορώνου, σε απόσταση 720 μ. εκτός του οικισμού της Γεωργιούπολης Χανίων. Η κατασκευή του resort θα ολοκληρωθεί το 2026. Η εταιρεία Αστέρας, του αείμνηστου Γεώργιου Παπαδάκη, ο οποίος είχε διατελέσει και δήμαρχος Γεωργιούπολης, έχει στην ίδια περιοχή και το πεντάστερο Pilot Beach Resort.

Cape Tholos

Η mega επένδυση του ομίλου Metaxa Hospitality Group στην Ιεράπετρα περιλαμβάνει την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 300 κλινών το καθένα, και τη δημιουργία τουριστικού χωριού με 208 κατοικίες σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος Metaxa δραστηριοποιείται ήδη στην Κρήτη, αλλά και στη Σαντορίνη.

Elounda Hills

H μεγαλύτερη επένδυση της Κρήτης, πάντως, είναι το Elounda Hills της εταιρείας Mirum, η οποία πλέον έχει μπει σε φάση υλοποίησης. Συνολικά 2.734 κλίνες πρόκειται να αναπτυχθούν σε ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες στην Ελούντα, σε ένα project προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Νέο πεντάστερο από την οικογένεια Χανιωτάκη

Πεντάστερο ξενοδοχείο 298 κλινών ετοιμάζει η εταιρεία ΜΙΝΩΑ ΞΤΕ Α.Ε. της οικογένειας Χανιωτάκη, στον Πλατανιά Χανίων, δίπλα στο έτερο ξενοδοχείο της εταιρείας, το 5άστερο Αvra Imperial Beach Resort. Το εν λόγω επενδυτικό έργο έχει ήδη ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο προς χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ, ενώ η επένδυση θα ενισχυθεί με το ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Κυανή Ακτή 3

Η εταιρεία ΑΚΤΗ ΚΑΛΥΒΕΣ Α.Ε. θα κατασκευάσει πεντάστερο ξενοδοχείο στη θέση Κυανή Ακτή του Δήμου Αποκορώνου. Η δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 97 δωμάτια/99 κλίνες, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 20.561,28 τ.μ.

Λύρα ΙΚΕ

Η εταιρεία ΛΥΡΑ Ι.Κ.Ε. πήρε περιβαλλοντική άδεια για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων δυναμικότητας 160 κλινών στη θέση Καβρός του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Σε έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων θα αναπτυχθεί συγκρότημα 5  κτιρίων.

South Cretan Holidays

Η South Cretan Holidays έχει στο πλάνο της πολυτελές ξενοδοχείο 88 κλινών στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος Ασφένδου Σφακίων, το οποίο θα αναπτυχθεί σε εννέα ανεξάρτητα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 5,8 εκατ. ευρώ.

Και δύο αναβαθμίσεις

Στο Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο αναβαθμίζεται και γίνεται πεντάστερο το ξενοδοχείο «NOVERIAN», με φορέα του έργου (εκμισθωτή) την εταιρεία «Χνάρης Ζαχαρίας και ΣΙΑ ΑΕΞΤΕ».

Φωτορεαλιστική εικόνα από το ξενοδοχείο Noverian

Στη θέση Ανισσαράς του Δήμου Χερσονήσου η εταιρεία του Παντελή Σαπουνάκη αναβαθμίζει και αυξάνει κατά 1.148 τις κλίνες του ξενοδοχείου Lyttos Beach.

Το 5άστερο ξενοδοχείο Lyttos Beach 

Πηγή: powergame.gr
Βίκη Τρύφωνα

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr