Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Β

2 εκ. ευρώ για μελέτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης | ERC

Δύο εκατομμύρια ευρώ θα λάβει ως χρηματοδότηση, ο ερευνητής Γιώργος Χαμηλός, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τoν ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

Οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας του Γ. Χαμηλού θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε πειραματικά μοντέλα λοιμώξεων στη δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού), με επιβεβαίωση στη συνέχεια των ευρημάτων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και ανθρώπους με μυκητικές λοιμώξεις. Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών ρύθμισης της ισορροπίας του σιδήρου σε κυτταρικό και συστημικό επίπεδο αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας των μακροφάγων και άμεσες εφαρμογές στη διάγνωση, στην πρόληψη και στη θεραπεία των διηθητικών μυκητιάσεων.

Η επιλογή των επιστημόνων έγινε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grant).

Οι επιχορηγήσεις ERC θα δοθούν σε 301 ερευνητές από όλη την Ευρώπη με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ (περίπου δύο εκατομμύρια ανά ερευνητή για διάστημα έως πέντε ετών) και θα δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ.
Τις περισσότερες επιχορηγήσεις πήραν επιστήμονες που θα κάνουν έρευνα στη Γερμανία (52), στη Βρετανία (50) και στη Γαλλία (43). Σχεδόν μία στους τρεις ερευνητές (31%) είναι γυναίκα, ενώ η επιλογή έγινε ανάμεσα σε συνολικά 2.453 προτάσεις ερευνητών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr