νέαπρωτοσέλιδο ΑΤέχνες & Πολιτισμός

Στα Χανιά η υπουργός Πολιτισμού | επίσκεψη στο δημαρχείο και στο αρχαιολογικό Μουσείο

Στα Χανιά Βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιώντας επίσκεψη στο δημαρχείο αλλά και στο αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, ανακοίνωσε την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης για την ολιστική αντιμετώπιση των ανοικτών θεμάτων και των προβλημάτων της παλιάς πόλης.

Η κα Μενδώνη επισήμανε ότι η Προγραμματική Σύμβαση θα υπογραφεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα είναι πολυετούς διάρκειας, ενώ διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για νέα Σύμβαση και όχι για την επανενεργοποίηση της παλαιότερης που αφορούσε και πάλι την παλιά πόλη των Χανίων.

Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στον Προμαχώνα Mocenigo, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον φωτισμό του συγκεκριμένου μνημείου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εκτός της κείμενης νομοθεσίας και τα αποτελέσματα (του φωτισμού) δεν ήταν τα επιθυμητά.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, Αντιδήμαρχοι, ο ειδικός συνεργάτης του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης, Αντώνης Μυλωνάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Την ικανοποίηση και τη χαρά του για το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τα Χανιά μέσα σε λίγους μήνες εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τονίζοντας ότι η υπογραφή θα λύσει σημαντικά προβλήματα. Επίσης, ανέφερε ότι η κα Μενδώνη θα επισκεφτεί και πάλι τα Χανιά το επόμενο χρονικό διάστημα για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά τα Νεώρια.

Στην επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα, η κα Μενδώνη ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό.

Η υπουργός πολιτισμού επισήμανε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2021 το Μουσείο θα είναι ολοκληρωμένο. Η Εφορεία κάνει μια εξαιρετικά καλή δουλειά, προχωρεί τις διαδικασίες μέσα στο πρόγραμμα και σε ορισμένα σημεία και νωρίτερα από το πρόγραμμα, επομένως πολύ συνεπής στο χρονοδιάγραμμα, θα εξελιχθούν τα πράγματα και γρήγορα, εγώ ελπίζω ότι την Ανοιξη του 2021 το Μουσείο θα εγκαινιαστεί», ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε τα εξής: «οι εκκρεμότητες είναι να στηθεί η έκθεση. Αλλά για να στηθεί μια έκθεση χρειάζεται κατ’ αρχήν η προμήθεια των βιτρινών. Χρειάζεται η προμήθεια όλου του υλικού, του εποπτικού υλικού, όλων των μέσων που θα καταστήσουν τα εκθέματα εύληπτα στον επισκέπτη, αισθητικά όμορφα και προφανώς θα εξυπηρετούν και την παιδαγωγική αντίληψη και την εκπαιδευτική αξία που έχει ένα μουσείο.

Αυτά, λοιπόν, προϋποθέτουν μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς που με βάση την κείμενη νομοθεσία απαιτούν πολύ χρόνο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων είναι απολύτως συνεπής στις διαδικασίες, οι διαδικασίες όμως ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα που βάζουν οι νόμοι».

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή