«Πότες θα κάμει ξεστεριά…» | διηγήματα του Βαγγέλη Κακατσάκη

Ένα ακόμα βιβλίο, το 11ο, από τον δάσκαλο – λογοτέχνη Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη κυκλοφόρησε με το τέλος του Νοέμβρη του 2021.
Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων εμπνευσμένων από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και από τους αγώνες των Κρητικών για Λευτεριά, με γενικό τίτλο «Πότες θα κάμει ξεστεριά…».

Μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, με την υποστήριξη των «Χανιώτικων νέων» που εικονογράφησε ο Νίκος Μπλαζάκης.
Διηγήματα που σαν σύνολο έχουν τις ρίζες τους σε ιστορίες, τις οποίες έλεγε στον συγγραφέα τα χειμωνιάτικα βράδια, η γιαγιά του, δίπλα στην παρασιά, όταν ήταν μικρός, κατά δήλωσή του στον πρόλογο, ο λόγος…

Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Θεοκλή Νικ. Κακάτση, και «βγαίνει» με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη έναρξη της Επανάστασης του 1821, διατίθεται από τα γραφεία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» (Καραϊσκάκη 80, Χανιά, τηλ. 2821071563 και https:\shop.haniotika-nea.gr), όπως και από το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (ΒΙΟΠΑ, Σούδα Χανίων, τηλ. 28210).

Δείγμα γραφής

Η μέρα αναμάζωνε τους ύστερους απλοκαμούς της απ’ τα ψηλώματα κι ο Θοδωρομανόλης, ορθός απ’ ώρα στην ξώπορτα του σπιτιού του, αφρουκαζόταν τη μαύρη αναπνιά της νύχτας γύρω του. Πρώτη φορά στη ζωή του ένιωθε μια παράξενη χαρά για τον ερχομό της. Άλλες βραδιές, με το λιοβασίλεμα, κλειδωμαντάλωνε τα πορτοπαράθυρα κι έπεφτε σε συλλογή. Προπάντων απ’ τον καιρό που παντρεύτηκε, ένα χρόνο τώρα. Μ’ απόψε δεχόταν τη νύχτα σαν έναν παραξηγημένο φίλο, που έφτασε πια ο καιρός να μονιάσουν. Και στενοχωριόταν που ο φίλος αυτός αργούσε…

Από το διήγημα «Ζωή και θάνατος».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 21561 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη