νέαπρωτοσέλιδο ΓΤέχνες & Πολιτισμός

«Φράουλες και αίμα» | αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Προβολή της ταινίας «Φράουλες και αίμα» του Φιλανδού Stuart Hagmann, στα πλαίσια αφιερώματος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, ώρα 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία

Η ταινία, παραγωγής του 1970, βασίζεται στο  βιβλίο-ντοκουμέντο του 19χρονου Αμερικανού φοιτητή Τζέιμς Κούνεν με τίτλο «Φράουλες και αίμα» (The Strawberry Statement) το οποίο αποτελεί μια ιστορική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Columbia, την περίοδο 1966-68. Έμφαση δίνεται στα γεγονότα του Απριλίου 1968, όταν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές κατέλαβαν το γραφείο του πρύτανη του πανεπιστημίου εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη της πολιτικής των HΠA μαζί με την εναντίωσή τους για όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που καθόρισαν τη δεκαετία του ’60.

Ο τίτλος προέκυψε από τις δηλώσεις του Herbert Deane, Ακαδημαϊκού του Columbia, σχετικά με τις απόψεις των φοιτητών για τη γενικότερη πολιτική του Πανεπιστημίου. «Δε με ενδιαφέρουν περισσότερο από το αν τους αρέσουν ή όχι οι φράουλες!» δήλωσε σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο.

 Ο Stuart Hagmann σκηνοθετεί αυτό το υλικό, δουλεύοντας με ερασιτέχνες ηθοποιούς, παρεμβάλλοντας μουσικά ιντερλούδια και αφήγηση…

 Κατά τη διάρκεια της ταινίας ακούγονται τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών της δεκαετίας του ’60 (John Lennon, Crosby, Stills, Nash & Young, Buffy Sainte-Marie, Thunderclap Newman, Richard Strauss).

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Χανίων, Chania Film Festival, Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr