νέαπρωτοσέλιδο ΑΤέχνες & Πολιτισμός

Φωτεινή Σεγρεδάκη: «είμαι βαπτισμένη στο μυρωδικό ποτάμι του Λαϊκού μας Πολιτισμού» – συνέντευξη

Συνέντευξη στην Χρηστάλλα Κακαβελάκη

Είναι πνευματώδης, εξόχως χαρισματική, λατρεύει την τέχνη και τον όποιο ελεύθερο χρόνο της, τον «ξοδεύει» με ένα στυλό και χαρτί.
Έχει κοινωνικά καταγεγραμμένο το ανθρωπιστικό και πολιτιστικό αισθητήριό της, είναι ζωόφιλη, με ενσυναίσθηση και πολύ δημοφιλής στο αναγνωστικό της κοινό, καθώς αρθρογραφεί τις τελευταίες 3 (και πλέον) δεκαετίες.

Η ίδια δηλώνει: «είμαι βαπτισμένη στο ζεστό και μυρωδικό ποτάμι του Λαϊκού μας Πολιτισμού».

Η χαρά μου και η τιμή είναι μεγάλη, κάθε φορά που συνομιλώ μαζί της.

Λίγο πριν την παρουσίαση του «Οινοχόου», (Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 19:00, στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο), με μεγάλη τιμή υποδέχομαι σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη, την πολύ αγαπητή αρθρογράφο – λογοτέχνη, Φωτεινή Σεγρεδάκη.

-Πώς εμπνευστήκατε τον Οινοχόο και σε τι χρονικό διάστημα ολοκληρώσατε τη συγγραφή;

Το ποίημα «Οινοχόος» είχε γραφτεί για τις ανάγκες του δρώμενου «Βότρυς ο Ηδύνων, οίνος ο ευφραίνων».
Το 2016 το παρουσιάσαμε στον Δραπανιά Κισάμου με την κα Τόνια Μαζοκοπάκη, διευθύντρια τότε του 1ου Γυμνασίου Κισάμου και η βραδιά είχε μεγάλη επιτυχία.
Αργότερα, την άνοιξη του 2021, συγκέντρωσα 60+1 ποιήματα, κι έδωσα τον τίτλο «Οινοχόος» ο κεραστής, δηλαδή, αφού είχα παραλληλίσει, μεταφορικά το κρασί με τον «οίνο» της πνευματικής δημιουργίας.
Έχουν περιληφθεί και 4-5 παλιά ποιήματα, η «Balanda του νερού», ο «Ιδρώτας», το «Εγκώμιο», αλλά τα πολλά, περίπου 50, γράφτηκαν γρήγορα για να συμπληρώσουν το σύνολο..

Περίπου 2 μήνες, ας πούμε.

Τον Μάιο του 2021 εκδόθηκε από τα «Χανιώτικα Νέα» και μου έδωσε μεγάλη χαρά.

-Σε τι αναφέρεται η ποιητική συλλογή;

Νομίζω, η θεματική τους είναι… πλουραλιστική!
Προσπάθησα σε 6 ενότητες να συμπεριλάβω όσο γίνεται πιο πολλές εκφάνσεις, που να απευθύνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα.

-Τι ρόλο έπαιξαν όσα βιώνατε κατά τη διάρκεια της γραφής του βιβλίου;

Σημαντικό, εννοείται! Όχι όμως κατά την διάρκεια της γραφής ακριβώς, αλλά το βίωμα που έχει βρει την θέση του στον ψυχισμό μου, την αισθηματική μνήμη, στα σύμβολα, ως «εσωτερικό βάρος»

-Και πώς έρχεται στην επιφάνεια η αισθηματική μνήμη, με ποια ερεθίσματα;

Με την έμπνευση ασφαλώς, τη συγκίνηση… τους συνειρμούς…

-Η δική σας η έμπνευση πότε γεννάται ευκολότερα; Σε έντονα δυσάρεστες στιγμές ή στις μεγάλες χαρές;

Κυρίως στις δυσάρεστες, ασφαλώς! Μιλώ πάντα για μένα, εννοείται.

-Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά, αυτό το δημιούργημά σας;

Μια κατάθεση σκέψης και ψυχής, εναρμονισμένης πλήρως πιστεύω, με τον τρόπο που εκφράζομαι και λειτουργώ.

-Ποια τα συναισθήματά σας όσο γράφατε για το εν λόγω βιβλίο και τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Όλα! Όλα, και χαρά και θλίψη και προβληματισμός και τρυφερότητα.. όσον αφορά τη δυσκολία, όχι, όχι.. καμία δυσκολία. Γράφω πάντα αυθόρμητα, πηγαία, με την… «αυθάδεια» της γλώσσας!

-Γνωρίζουμε όλοι ότι είστε πνεύμα ανήσυχο ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Ετοιμάζετε κάτι νέο;

Ναι, ναι… Έχω.. συνηθίσει τις αντιξοότητες. Δεν ετοιμάζω κάτι, έχω έτοιμο από καιρό!

Στα συρτάρια βέβαια είναι το πολύ υλικό, αλλά μιλώ για τις κριτικές θεάτρου (κάποια επιλογή δηλαδή).
Έχουν προηγηθεί από τα ποιήματα, αλλά δεν είναι έτοιμα.

Θέλω να πω πως αυτές τις κριτικές προλογίζει ο κ. Αντώνης Σχετάκης μ’ ένα γενναιόδωρο και ενδιαφέρον κείμενο, κι είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή.

Αν αξιωθώ, θα τα καταφέρω να τις εκδώσω, το 2023. Ίσως, θα δούμε.

Η ποιητική Συλλογή της Φωτεινής Σεγρεδάκη με τίτλο «Οινοχόος», θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου και ώρα 19:00, στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο, από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου και το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο της «ΕΣΠΕΡΙΑ».

Πριν κλείσουμε, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κόσμο που αγκάλιασε με ενθουσιασμό τον «οινοχόο» μου. Τα 60 περίπου άτομα που έγραψαν κριτικές στις εφημερίδες, και μικρούς χαιρετισμούς στο διαδίκτυο.

Τους έχω αναφέρει ονομαστικά σε 3 ευχαριστήρια, αλλά θέλω και από ‘δω..

Να ευχαριστήσω τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, το βιβλιοπωλείο «Εσπέρια», που διοργανώνουν τη παρουσίαση.
Τους φορείς που στηρίζουν, τον Δήμο Κισάμου, την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου και τα «Χανιώτικα Νέα».

Τους χορηγούς επικοινωνίας επικοινωνίας, όλους, όλους!

Ακόμη, τα πρόσωπα του πάνελ. Τις κυρίες Ευτυχία Δεσποτάκη – Πευκιανάκη, Φιλόλογο, Ανθούλα Νταγκουνάκη – Χαρτζουλάκη, Φιλόλογο, Ελένη Γεωργακάκη, Φιλόλογο, Τόνια Μαζοκοπάκη, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κισάμου, Ανδρομάχη Χουρδάκη, Φιλόλογο και Συγγραφέα, την Ινώ Γεωργακάκη και τον Νίκο Τριποδάκη, μέλη του Δ.Σ του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου.

Και εσένα Χρηστάλλα μου ιδιαίτερα, να είσαι πάντα υγιής, εμπνευσμένη και αποτελεσματική, όπως τώρα.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr