νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

«Έφυγε» η σπουδαία συγγραφέας της Αντίστασης και του Εμφυλίου | Άλκη Ζέη

Σε ηλικία 97 ετών, «έφυγε» από τη ζωή η Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, που έζησε την Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε αλλά ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο. Η ζωή της μπορεί να χαρακτηριστεί ως μυθιστορηματική.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε και επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κατά την περίοδο της αποφοίτησής της από το γυμνάσιο, την βοήθησε να ξεκινήσει την ενασχόλησή της με τη συγγραφή, η Διδώ Σωτηρίου που έτυχε να παντρευτεί τον αδερφό της μητέρας της.

Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ενώ φοιτούσε στη δραματική σχολή το 1943 γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου (1913-1990), με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945. Το 1948, ύστερα από την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο, ο σύζυγός της διέφυγε στην Τασκένδη.

Προσπάθησε να τον ακολουθήσει αλλά την συνέλαβαν και την εξόρισαν στη Χίο λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων. Το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά,την Ειρήνη (1956-) και τον Πέτρο (1959-). Το 1957 μετακόμισαν στη Μόσχα, όπου σπούδασε και στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με τον ερχομό της Χούντας —αυτή τη φορά για το Παρίσι— και να επιστρέψει οριστικά όταν έπεσε η απριλιανή δικτατορία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΕΣΣΔ συνέχισε το γράψιμο και μια σειρά παιδικών διηγημάτων. Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό «Το καπλάνι της βιτρίνας», γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα. Αποτελεί έργο-σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, όντας το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, πιο συγκεκριμένα στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

Το 1971 και ενώ ήταν εξόριστη στο Παρίσι, έγραψε τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου», αυτή τη φορά με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωση. Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr