Διάλεξη με τίτλο «Αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις με βήματα λογοτεχνικά», από την Καθηγήτρια Αμαλία Κωστάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, ώρα 21.00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων, οι Τετάρτες των Φιλολόγων, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η παρουσίαση θα επιχειρήσει να αναδείξει σχέσεις ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία εντοπισμένες περισσότερο σε ζητήματα δομής και λιγότερο σε άμεσες περιγραφές. Άξονα των διερευνήσεων θα αποτελέσουν δηλωμένες από Λογοτέχνες σχέσεις τους με την Αρχιτεκτονική, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από επιλεγμένα έργα τους. Η διάλεξη συγκροτείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτή αναπτύσσεται μέσα από διατυπωμένες θέσεις που ξεκινούν από τον Κικέρωνα και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα και φθάνουν στον Βίκτορα Ουγκώ και τον Μαρσέλ Προύστ.

Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση της σχέσης αυτής στο πεδίο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας μέσα από τρία επιλεγμένα έργα του Γιώργου Θεοτοκά, του Γιώργου Σεφέρη και του Ανδρέα Εμπειρίκου με άξονα την αναζήτηση της νεωτερικότητας.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 25187 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη