Βολουδάκης στη Βουλή για ενεργειακή κρίση: «Η Ε.Ε δείχνει να αναπτύσσει επικίνδυνο δογματισμό»

Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της εκτίναξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα για την περίοδο της χειμερινής σαιζόν 2021-22.

Ο κ. Βολουδάκης, τόνισε ότι οι πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σωστές, με την έγκαιρη διασφάλιση κονδυλίων 500 εκ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Συμπλήρωσε όμως ότι η ανησυχία παραμένει, για δυο λόγους:

Πρώτον, στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δε λειτουργεί πραγματική αγορά, καθώς το ολιγοπώλιο των παραγωγών προστατεύεται από ένα σύνθετο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων.

Δεύτερον, διότι σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει κατά το βουλευτή Χανίων και από την «εργαλειοθήκη» που δημοσίευσε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία κυρίως συμπεριλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα που δε θα επηρεάσουν τις συνθήκες του χειμώνα 21-22.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη να αναπτύσσει έναν επικίνδυνο δογματισμό σε σχέση με το περίφημο GreenDeal, το σχέδιο δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη της οικονομίας των μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050.

Ο Μανούσος Βολουδάκης εξήρε την ιδιαίτερη σημασία της κοινής επιστολής που απέστειλαν στον επικεφαλής του Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις προτάσεις που οι Έλληνες Υπουργοί πρότειναν στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες αν γίνουν τελικά δεκτές θα ενσωματώσουν κάποια σχετική ευελιξία στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κρίση.

Επίσης, αναγνώρισε ότι η διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση μιας οξείας κρίσης είναι πολύ δύσκολο έργο, συμπλήρωσε όμως ότι όσο όμως καθυστερεί η αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο αυτό θα γίνεται δυσκολότερο. 

Μοιραστείτε την είδηση