Πολιτικήνέαπρωτοσέλιδο Α

Σημανδηράκης: «επιθυμία μου να αναλάβω την προεδρία της ΔΕΥΑΧ | Χατζηδάκη: «σόου από τον Δήμαρχο»

Συνέχεια στο ζήτημα της κρίσης που έχει επέλθει εντός της ΔΕΥΑΧ, μετά την απόφαση του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη να ζητήσει την παραίτηση της προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χρυσούλας Χατζηδάκη, δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Ο κ. Σημανδηράκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης.

Ενημέρωση ζήτησε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για κρίση στη ΔΕΥΑΧ.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε τα εξής: «Στο ζήτημα της ΔΕΥΑΧ, πολύ σύντομα να πω ότι, ως έχω δικαίωμα, ως Δήμαρχος, αποφάσισα και το ανακοίνωσα σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ, ότι επιθυμώ να αναλάβω την προεδρία του Δ.Σ. Υπήρξε μια συζήτηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπήρξε και η άρνηση της Προέδρου να υποβάλει την παραίτησή της ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η επιθυμία. Επιφυλάσσομαι για τη γραπτή απάντηση που αναφέρθηκε, και προφανώς η διαδικασία που προβλέπεται στη συνέχεια είναι συγκεκριμένη και το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα ορίσει τη διαδικασία και θα επικυρώσει την προεδρία μου στη ΔΕΥΑΧ και την αναπλήρωση του μέλους».

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε, ακολούθως: «Ελπίζω, σε θέματα που έχουν να κάνουν καθαρά με πολιτικές επιλογές και πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες δεν συναρτώνται -και θέλω να το τονίσω- με θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, να γίνονται σεβαστές, διατηρώντας μια ηθική στην πολιτική του Δήμου Χανίων, όπως τα προηγούμενα χρόνια, η οποία λέει ότι ο Δήμαρχος Χανίων, ο εκάστοτε Δήμαρχος Χανίων, οφείλει κι έχει τη δυνατότητα να ορίζει και να επιλέγει τους βασικούς συνεργάτες του στα Νομικά Πρόσωπα και όπου αλλού, καθώς αυτός, από το Νομό, αλλά και θεσμικά, αν θέλετε, συνολικά, έχει την ευθύνη για την καλύτερη, κατά τη δική του πολιτική κρίση, διαχείριση των Υπηρεσιών που προΐσταται. Θα ήθελα, λοιπόν, διατηρώντας πάντα μία διάθεση να υπερβαίνουμε τις δυσκολίες, να υπερβαίνουμε τις διαφωνίες, να γίνω απολύτως σεβαστό, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διασφαλίζω, αν θέλετε, το κύρος και του θεσμού, αλλά και τη συνολική λειτουργία, αλλά και κάθε σκέψη, η οποία αμφισβητεί κάτι το οποίο η ίδια η δημοκρατική λειτουργία συνολικά του Δήμου επιβάλει».

Ο κ. Σημανδηράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τού κ. Αρχοντάκη, αρνήθηκε ότι η απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση της Προέδρου της ΔΕΥΑΧ σχετίζεται με το ζήτημα της επιλογής ορκωτών λογιστών, σημειώνοντας τα εξής: «Προφανώς και όχι. Είναι επιθυμία μου. Δεν έχω κάνει ονομαστική αναφορά, εσκεμμένα. Έχω προσέξει τη διατύπωσή μου. Είναι μία πολιτική μου απόφαση, είναι μία επιθυμία μου να αναλάβω την προεδρία της ΔΕΥΑΧ και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία την απερχόμενη Πρόεδρο».

Η απάντηση της Χρυσούλας Χατζηδάκη

Στη συνέχεια, τον λόγο ζήτησε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Χρυσούλα Χατζηδάκη, η οποία ευχαρίστησε, αρχικά, τον κ. Αρχοντάκη «που έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έκανε ο Δήμαρχος Χανίων» κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Η κα Χατζηδάκη επισήμανε ότι «στα πλαίσια συνεδρίασης που είχαμε στη 1 το μεσημέρι, ήρθε ο Δήμαρχος. Εκτός διαδικασίας, μου κατέθεσε μία αίτηση παραίτησης, το περιεχόμενό της σας το ανέφερε. Η απάντηση η δική μου ήταν ότι θα τον παρακαλούσα η αίτηση που θα μου υποβάλει, αν το κρίνει σκόπιμο βεβαίως, να είναι πλήρως αιτιολογημένη. Αρνήθηκα να παραιτηθώ και δεσμεύτηκα στους συναδέλφους ότι θα απαντήσω εγγράφως και αρμοδίως. Μετά από όλο αυτό, συντεταγμένα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν ή να μη συμμετέχουν -αν καλά το κατάλαβα- στις συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΧ. Αυτό είναι μέλημα, το οποίο θα το διευθετήσει ο έχων την ευθύνη».

Στη συνέχεια, η κα Χατζηδάκη σημείωσε ότι «στη ΔΕΥΑΧ δόθηκε ένα καλά σκηνοθετημένο επικοινωνιακό σόου εκ μέρους του Δημάρχου, με απώτερο σκοπό να βλάψει την πολιτική μου υπόληψη και σταδιοδρομία. Χωρίς να ακολουθηθεί καμία εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία. Θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της ίδιας της Επιχείρησης, με απώτερο σκοπό, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Όλα αυτά επήλθαν ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του να κάμψει την πάγια προσήλωσή μου στους νόμους και στους θεσμούς», κατέληξε η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Πηγή: hania.news

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr