Θεοδωρίδου | εμβολιασμός παιδιών και 3η δόση – SMS σε 285.000 πολίτες

Ειδική μνεία στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, καθώς και στην τρίτη δόση του εμβολίου, έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται», ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν τις απορίες των γονέων.

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία, αναφέροντας στη συνέχεια πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης.

Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος είπε, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

Τρίτη δόση

Αναφορικά με την τρίτη δόση, η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για συγκεκριμένες κατηγορίες, είπε για να σημειώσει ότι «η χρονική απόσταση για την χορήγηση της 3ης δόσης είναι 6 έως 8 μήνες μετά της 2η δόση».

«Τα δεδομένα της ανοσολογικής ανταπόκρισης δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πληθυσμιακές μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση, όπως οι υγειονομικοί καθώς εκτίθενται στον ιό», πρόσθεσε.

Η κ. Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα σχετικά, είπε είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε και περαιτέρω αύξηση των ομάδων του εμβολιασμού για την 3η δόση. «Αναμένουμε στοιχεία επιστημονικά και επιδημιολογικά, που να δείχνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αναφερόμενη σε όσους έχουν αποφύγει τον εμβολιασμό λόγω του υπερβολικού άγχους για αλλεργικές αντιδράσεις, έκανε λόγο για μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το 98% των όσων συμμετείχαν δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αντίδραση, ενώ μόλις το 0,7% είχε μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση, άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Η μελέτη αυτή είναι σημαντική, είπε η κ. Θεοδωρίδου, καθώς «αποτυπώνει τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες»

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακά ομάδων

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών.  Ήδη, από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

«Σήμερα έχουν γίνει 25.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 30.000. Ξεπεράσαμε τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Την ίδια στιγμή, ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως. Την τελευταία εβδομάδα, 102.000 συμπολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μιας δόσης, κυρίως κάτω των 35 ετών. Περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες. Στα παιδιά 12-14 έχει εμβολιαστεί το 13%, δηλαδή 50.000», όπως είπε.

«Στις δυο ηλικιακές κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά. Σε σχέση με αναμνηστική δόση, την Τρίτη ανοίγει πλατφόρμα για ανοσοκατεσταλμένους – περίπου 285.000 – οι οποίοι θα λάβουν SMS για ραντεβού», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναλυτικά:

  • 40 έως 44: Το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 66,3%
  • 35 έως 39: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
  • 30 έως 34: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
  • 25 έως 29: Το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 58%
  • 18 έως 24: Το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 49%
  • 15 έως 17: Το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 26,5% (90.000 παιδιά αυτή της ηλικιακής ομάδας)
  • 12 έως 14: 13.500 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες
Μοιραστείτε την είδηση