Θεοχάρης από Χανιά | «Ξεκινήσαμε καλά, σε ευνοϊκή θέση η Κρήτη»

Στο Επιμελητήριο Χανίων, βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης στα πλαίσια συνάντησης με εκπροσώπους τοπικών τουριστικών και επαγγελματικών φορέων, παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη.

Αναλυτικότερα, μέσα από τη σημερινή συνάντηση, στάλθηκε ένα αισιόδοξο μήνυμα για την «τύχη» του ελληνικού τουρισμού εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρχικά, τοποθετήθηκαν επί των ζητημάτων που έχουν προκύψει, φορείς που εμπλέκονται με τον κλάδο και έπειτα ο κ. Θεοχάρης επισήμανε: «πράγματι, η διαχείριση κρίσεων μας έφαγε πολύ χρόνο. Η χρονιά όμως ξεκίνησε καλά τους πρώτους δύο μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ με είχε προειδοποιήσει ότι το 2019 θα ήταν κατά πολύ χειρότερο αλλά αποδείχθηκε ότι στο τέλος κλείσαμε με επιπλέον θετικό πρόσημο. Όσο για φέτος, τα αντανακλαστικά που έχουμε δείξει είναι πολύ καλά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, ώστε να υπάρχει χαμηλή διασπορά του ιού. Αν τηρηθούν οι ειδικοί λένε πως για ένα κρούσμα στον τουρισμό, θα έχουμε άλλο ένα κάθε τρεις ημέρες».

Σχετικά με τις πληρότητες

«Τα αεροπλάνα έχουν ειδικά φίλτρα που αν έμπαιναν σε λεωφορεία θα στοίχιζαν όσο όλο το όχημα μαζί. Τα βήματα λοιπόν πρέπει να είναι σταδιακά και προσεκτικά. Θα γίνουν οι αλλαγές των πρωτοκόλλων και προχωράμε», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Δεν απειλούνται τα Χανιά

Και συνέχισε: «Τα Χανιά μπορούν να έχουν όλα τα είδη του τουρισμού, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος απειλής για το τουριστικό προϊόν».

Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε, ακόμη, ότι Το επόμενό μας στοίχημα είναι να λένε όλοι οι επισκέπτες μας πώς πέρασαν στην Κρήτη και τι ασφάλεια υπήρχε. Όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε γιατί αυτό τον μήνα θα κερδίσουμε τη μάχη της επόμενης πενταετίας. Η μάχη κρίνεται τον Ιούλιο!».

Δημήτρης Φραγκάκης

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης τόνισε ότι: ο ΕΟΤ κάνει τη διεθνή καμπάνια της χώρας και υποστηρίζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα προβολής, σημειώνοντας ότι η καμπάνια προβολής της Ελλάδας στην Ευρώπη, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, σε πρώτο χρόνο, καμπάνια για τον εσωτερικό τουρισμό και σε δεύτερο χρόνο για τα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Ενοποίηση της τουριστικής προβολής της Π.Ε Χανίων

Ο κ. Φραγκάκης συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη ενοποίησης της τουριστικής προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ενότητα όσον αφορά την προβολή και το μάρκετινγκ. Το ποιος θα το κάνει και ποιος θα μπει μπροστά, αποφασίστε το εσείς. Ο ΕΟΤ θα είναι δίπλα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Ο κ. Φραγκάκης χαρακτήρισε λανθασμένη τη συζήτηση, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός έχει μεγάλο μερίδιο στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Το μερίδιο του τουρισμού στην οικονομία της Κρήτης ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 47%, όταν στο Νότιο Αιγαίο είναι 97%.

Ντόρα Μπακογιάννη

Επιφυλακτική για το άνοιγμα της Σουηδίας και της Βρετανίας φάνηκε να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας: «αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στον τουρισμό των Χανίων. Εμείς είχαμε συγκεκριμένες αγορές, αλλά δύο από αυτές είναι κλειστές. Η Σουηδία πιθανό να μην ανοίξει και παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τη Βρετανία μετά τις 15 του Ιούλη».

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι “ο αριθμός των αεροπλάνων που έρχονται από την 1η Ιουλίου δεν είναι αυτός που περιμένουμε. Το καλό νέο είναι ότι ο σχεδιασμός είναι πολύ καλός και γίνονται οι έλεγχοι με βάση τον αλγόριθμο, ενώ και τα αποτελέσματα των τεστ μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικά”.

Μανούσος Βολουδάκης

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς, τα Χανιά πλήττονται σε μεγάλο βαθμό» υπογράμμισε ο βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται στις προτεραιότητες της πολιτείας: «πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε και αυτό μας κάνει να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Τα χειρότερα τα έχουμε περάσει».

Αντώνης Ροκάκης

Για υποχρέωση των θεσμικών φορέων να συνδράμουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης : «ο τουρισμός στα Χανιά, αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη βαριά βιομηχανία της τοπικής οικονομίας με αποτέλεσμα το πλήγμα της αιφνίδιας πανδημίας του Covid-19 να προδιαγράφεται ιδιαίτερα σκληρό και για τις επιχειρήσεις μας. Ο κάθε θεσμικός φορέας οφείλει με σεβασμό στην επιχειρηματική κοινότητα και στην ίδια την κοινωνία να εξαντλήσει στο μέγιστο δυνατόν τα περιθώρια άμεσης και αποτελεσματικής του δράσης στην πράξη, συμβάλλοντας ενεργά στη στρατηγική προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Ροκάκης.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «το Επιμελητηρίο Χανίων αναλαμβάνει δράση προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς», με την καμπάνια «CΗΑΝΙΑ, Always Pure» («Χανιά, πάντοτε αγνά”» που θα στείλει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα – πρόσκληση προς κάθε υποψήφιο πελάτη».

«Στην πρωτοβουλία του αυτή το Επιμελητήριο Χανίων δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις δυναμικές και εξελισσόμενες τουριστικές εκστρατείες της ελληνικής πολιτείας και της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες είχαν ήδη παραχθεί κατά το μεγαλύτερό τους μέροςπριν την αιφνίδια πανδημία. Με ευελιξία και αποτελεσματικότητα όμως συστρατευόμαστε στην εθνική και παγκρήτια προσπάθεια λειτουργώντας συμπληρωματικά και ενισχυτικά για το αύριο του τόπου μας», είπε σχετικά ο κ. Ροκάκης.

Μανώλης Γιαννούλης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης επιτέθηκε σε όσους μιλούν για «μονοκαλλιέργεια τουρισμού» και για «λανθασμένο μοντέλο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω απίθανους τύπους να μας λένε ότι το μοντέλο το ελληνικό δεν είναι σωστό και εμφανίζονται τώρα να μας μιλάνε για βαριές βιομηχανίες και Σίλικον Βάλεϊ, λες και αυτά θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτές οι ξεχασμένες φωνές πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα…».

Νίκος Καλογερής

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «στα Χανιά, η ζημιά από τον τουρισμό είναι πιο μεγάλη. Ο προορισμός πρέπει να μείνει ανοικτός φέτος και του χρόνου να είμαστε όπως πρέπει».

Μοιραστείτε την είδηση