ΣΥΡΙΖΑ Χανίων | «Οι υπουργοί παρελαύνουν, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπονται»

Για τις πληγές της οικονομίας μας από τον κορωνοϊό, λόγω των μειωμένων εσόδων από τον σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό αλλά και για την στάση της κυβέρνησης, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χανίων.

Δείτε την ανακοίνωση:

Διανύουμε τον μήνα που παραδοσιακά διασφαλίζει τα μεγαλύτερα έσοδα σε σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις του νομού, οι οποίες απασχολούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας.  Όμως για την φετινή χρονιά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων όμως επισημαίνει ότι ο νομός μας όπως και άλλες τουριστικές περιοχές πλήττεται εξολοκλήρου, αυτό όμως το αντιλαμβάνονται όλοι εκτός από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που μέσα στην ασφυκτική κατάσταση της αγοράς παίζει με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) και τις συντεχνίες που τους επιβάλλουν, καλύπτοντας ψηφοθηρικές στρατηγικές και όχι ανάγκες της αγοράς και των εργαζομένων. Όλη η προσέγγιση είναι αστεία αλλά και δραματική αφού ορίζουν ως πληττόμενα πχ τα ξενοδοχεία (και σωστά το κάνουν), όχι όμως τα mini market της περιοχής ή τους προμηθευτές τους κτλ.

Ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε πτώση τζίρου 60% και ζητάει επειγόντως την επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων. Εμείς εδώ τι πρέπει να ζητήσουμε όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν ή και αν ανοίξουν ο τζίρος είναι συμβολικός;

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε διάστημα 18 μηνών από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2021 θα δουλέψει ελάχιστα ή καθόλου.

 Τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους;

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν;

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που επιβίωναν μέσα από την κατανάλωση αυτών των ανθρώπων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» έχει  προτείνει ένα εμπροσθοβαρές  πακέτο μέτρων εστιασμένο στην αντιμετώπιση της κρίσης η οποία έχει προκύψει λόγω του COVID-19 και της καταστροφικής πολιτικής που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα προτείνει ένα πακέτο ύψους άνω των 9δις για την εργασία, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και την εστίαση. Όσον αφορά την εργασία προτείνει να διοχετευθούν 3,7 δις σε 1.7 εκ. εργαζομένους και σε 200.000 επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία. Για τις επιχειρήσεις 3 δις εφάπαξ μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε άμεσα ή έμμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους- επιχειρήσεις και 1,5 δις για τη μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Στον τουρισμό και την εστίαση, 700 εκ. για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και 230 εκ. για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.

Έχει παρελάσει το μισό υπουργικό συμβούλιο από την πόλη μας τις τελευταίες μέρες και διαπίστωσαν όλοι το πρόβλημα, λύσεις όμως ούτε ακούσαμε και ούτε είδαμε.

Ωραίες είναι οι παραστάσεις που δίνουν μεταξύ τους καθότι έχουμε συνηθίσει πλέον τα επικοινωνιακά τους σόου, αλλά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Μοιραστείτε την είδηση