Σε 3ωρη στάση εργασίας στις 23 Ιανουαρίου και 24ωρη απεργία με κινητοποίηση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 31 Ιανουαρίου, καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΕΛΜΕ Χανίων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και εν όψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων την Τετάρτη στις 15/1/2020 συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1) Το θέμα των αναπληρωτών της αδιοριστίας και της μη έγκαιρης πλήρωσης θέσεων, που έχει γίνει μόνιμο πια πρόβλημα στα σχολεία του νομού, με τα σχολεία της επαρχίας να αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα επιβίωσης. Οι αναπληρωτές αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούνται να υπηρετήσουν από το πόστο του εκπαιδευτικού με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, με πλημμελή ασφαλιστική κάλυψη (ειδικά όσον αφορά τις οικογενειακές παροχές και διευκολύνσεις), ζώντας σε μια διαρκή ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον με απρόβλεπτα πολλές φορές αποτελέσματα, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους. Το προσοντολόγιο που θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τίθεται σε εφαρμογή από τη σημερινή, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της ανασφάλειας που τους καθιστά αντικείμενα εκμετάλλευσης από τρίτους «καλοθελητές», που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια καθημερινά και πουλάνε τίτλους, πιστοποιήσεις και μεταπτυχιακά, έναντι αδράς αμοιβής φυσικά, εγκαινιάζοντας μεταξύ των αναπληρωτών ένα καθεστώς ανταγωνισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι αναπληρωτές απαντούν με οργάνωση και κινητοποιήσεις.

Η ΕΛΜΕ Χανίων, στα πλαίσια της στήριξης του αγώνα των συναδέλφων αναπληρωτών, καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση της 31ης Ιανουαρίου. Παράλληλα καλεί την ΣΕΠΕ σε αντίστοιχη απόφαση ώστε η κινητοποίηση να έχει πανεκπαιδευτική μορφή. Ταυτόχρονα καλεί την ΟΛΜΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

2) Το θέμα του νέου πολυνομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ για τις αιτήσεις διορισμών, την αξιολόγηση  – χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, την τριετή ποινή αποκλεισμού των αναπληρωτών σε περίπτωση μη αποδοχής της τοποθέτησης τους και την κατάργηση της αργίας των τριών Ιεραρχών. Διαπίστωση του ΔΣ ήταν ότι οι διατάξεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν υπέρ της Δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Αποφασίστηκε να βγει μια γενική ανακοίνωση (κατά πλειοψηφία). Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει αναλυτικότερη ανακοίνωση μετά το επόμενο ΔΣ.

3)  Το θέμα του ΓΕΛ Βουκολιών, που μετά τον αιφνίδιο και άδικο χαμό του συναδέλφου Νίκου Ταμπάκη στις 16/12/2019, παραμένει χωρίς μαθηματικό, με άμεση συνέπεια στη λειτουργικότητα του σχολείου, τόσο όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, αφού δε διδάσκονται μαθηματικά σε καμία τάξη, ακόμη και στη Γ΄ Λυκείου που το μάθημα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο, όσο και το καθαρά λειτουργικό, αφού δεν υπάρχει μαθηματικός για να παραδώσει βαθμούς στο 1ο τετράμηνο που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες. Έτσι, παράλληλα με το συναισθηματικό σοκ που αντιμετώπισαν οι μαθητές του σχολείου, καθώς ο Νίκος ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός προς αυτούς καθηγητής, βιώνουν τόσο αυτοί, όσο και οι οικογένειες τους, για μια ακόμη φορά την ανασφάλεια της ελλιπούς εκπαίδευσης και προετοιμασίας για τις ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις που θα κληθούν να πάρουν μέρος στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Παρότι η διεύθυνση του σχολείου κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την τοποθέτηση συναδέλφου ώστε να καλυφθεί το κενό, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους αρμόδιους και ακόμη και σήμερα δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος.  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί την ΔΔΕ Χανίων και κάθε υπεύθυνο να πάρει άμεσες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος. Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των μαθητών και των συναδέλφων του ΓΕΛ Βουκολιών και θα τους στηρίξουμε σε κάθε προσπάθεια που θα κάνουν προς αναπλήρωση του κενού που άφησε ο αγαπητός συνάδελφος.

Να τονίσουμε ότι θα ακολουθήσει επόμενη αναλυτική ανακοίνωση με τα κενά όλων των σχολείων του νομού, καθώς και κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ.

4) Ψήφισμα ενάντια στην πειθαρχική δίωξη του Αιρετού Εκπροσώπου Πυροσβεστών, Αρχιπυροσβέστη Κέκη Κων/νου για τη δημόσια τοποθέτηση του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι του κατά τη δασική πυρκαγιά στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2018 (πέρασε ομόφωνα).

5) Ψήφισμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την προσπάθεια της Εισαγγελέας να μη χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση (πέρασε κατά πλειοψηφία).

Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί:

  • την ΟΛΜΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 31/1/2010. Ταυτόχρονα καλεί τους συναδέλφους σε κινητοποίηση στην Πλατεία Αγοράς στις 12:00 μμ
  • τους συναδέλφους σε κινητοποίηση και 3ωρη στάση εργασίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου με πιθανότερη ημερομηνία τις 23/1 (θα υπάρξει ενημερωτική ανακοίνωση όταν γνωστοποιηθεί η μέρα)
Μοιραστείτε την είδηση