Προβλήματα με αρθρώσεις | απόψεις ειδικών και συμβουλές για την αντιμετώπισή τους

Προβλήματα με τις αρθρώσεις δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά συχνά εμφανίζονται και σε νεότερες ηλικίες, ενώ υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες στη γυμναστική που επιβαρύνουν την υγεία των αρθρώσεων.

Το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα αρθριτικά τους και είναι μικρότεροι από 60 ετών, έχει αυξηθεί κατά 15% σύμφωνα με τους γιατρούς του The Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Οι ορθοπεδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση οφείλεται στην ανάγκη των ανθρώπων να παραμένουν ενεργοί, όσο μεγαλώνουν, αλλά κάνουν λάθη πριν ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Τα προβλήματα στις αρθρώσεις είναι επικίνδυνα και μπορεί να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν.

Παρακάτω, παρουσιάζονται οι βασικότερες αιτίες που επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεων:

Το σωματικό βάρος

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, οι αρθρώσεις στο γόνατο «σηκώνουν» από 7 έως 9 φορές το σωματικό βάρος. Παρ’όλο που το αντέχουν, όταν το βάρος είναι παραπάνω από το επιτρεπτό, αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοαρθρίτιδα.

Έρευνα έδειξε ότι οι υπέρβαροι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις αρθρώσεις, σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Kαθημερινή προπόνηση

Με την καθημερινή γυμναστική, επιβαρύνονται οι αρθρώσεις. Το σώμα και ιδιαίτερα οι αρθρώσεις, χρειάζονται διαλείμματα, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα. Αν δίνετε έμφαση σε μία άσκηση, πρέπει να αποκτήσετε ποικιλία, για να ενεργοποιηθούν όλες οι μυϊκές ομάδες και να προστατεύσετε τις αρθρώσεις.

Διατάσεις

Οι διατάσεις μειώνουν την εμφάνιση πιασίματος στους μύες και είναι απαραίτητες για την υγεία των αρθρώσεων. Με τις διατάσεις, οι μύες γίνονται πιο ευέλικτοι, αλλά βελτιώνεται και η αντοχή των αρθρώσεων. Μην παραλείπετε ποτέ τις διατάσεις. Τεντώστε τους μύες πριν και μετά τη γυμναστική.

Όρια 

Το σώμα έχει την ικανότητα να «προειδοποιεί», όταν κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γυμναστική. Όταν πιέζετε το σώμα σας και ξεπερνάτε τα όρια που αντέχει, επιβαρύνονται αρκετά οι μύες και οι αρθρώσεις. Δεν έχει σημασία το είδος προπόνησης, πάντα πρέπει να γυμνάζεστε με μέτρο και όσο αντέχει το σώμα.

Ποιότητα παπουτσιών

Η χρήση κατάλληλων παπουτσιών για το άθλημα που κάνετε είναι απαραίτητη καθώς συνήθως τα φθηνά αθλητικά παπούτσια δημιουργούν προβλήματα στα πόδια και στο υπόλοιπο σώμα.

Μοιραστείτε την είδηση