Πέθανε ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος

Σε ηλικία 87 ετών, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος, αφήνοντας πίσω του σπουδαία κληρονομιά, όντας βραβευμένος δύο φορές για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία» από την Ακαδημία Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία καθώς και Βιβλιοθηκονομία σε μια ειδική τάξη του Κολλεγίου Αθηνών. Εκείνη τη σχολική χρονιά αξιοποίησε τη μεγάλη συλλογή ελληνικών και αγγλόφωνων βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Κολλεγίου και διάβασε μεγάλες ποσότητες ελληνικής και αμερικανικής λογοτεχνίας. Την επόμενη χρονιά που αποφοίτησε, έγινε βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών από το 1952 έως το 1985, όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της.
Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού του σχολείου εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές ιδέες των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά.

Αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα για τη μελέτη της Βιβλιοθηκονομίας η οποία τον απασχόλησε ιδιαίτερα. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε επίσης, στη βιβλιογραφία όπου και ανέπτυξε τις προθέσεις του και έγινε συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων. Στα λογοτεχνικά βιβλία που έχει αναπτύξει δικές του τεχνικές γραφής, περνάει τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ που το διατρέχει μια ιδιότυπη κριτική διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. Επιπλέον, μελέτησε τη παιδική λογοτεχνία του 19ου αιώνα σε σχέση με τη γενική λογοτεχνία.

Τα βιβλία του ανέρχονται ήδη στα πενήντα και περιλαμβάνουν ακόμη λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και φιλολογικές έρευνες. H Ακαδημία Αθηνών, τον έχει βραβεύσει δυο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία» του 19ου αιώνα και το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα» (3η έκδ.).

Από το 1975 συνεργαζόταν με την εφημερίδα «Η Καθημερινή» ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων.

Ήταν σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν έργα του όπως «Οδός Αρχαίων Ελλήνων, 1992», «Ο Άκης και οι άλλοι, 2007» κ.ά. Επιπρόσθετα, έχει δημοσιεύσει έργα που αφορούν την Επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας.

Μοιραστείτε την είδηση