Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου | συσκέψεις στο Δήμο Χανίων

Σύσκεψη με θέμα το νέο πλαίσιο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου πραγματοποιήθηκε χθες 19 Μαΐου, στο Δημαρχείο Χανίων με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, στην οποία παρευρέθηκαν επικεφαλής και μέλη των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι επαγγελματικών και θεσμικών φορέων.

Η σύσκεψη αποτέλεσε συνέχεια εκτεταμένης διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες με το ίδιο θέμα, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και επικεφαλής και μέλη των δημοτικών παρατάξεων. Παρών ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλόγλου Αναστάσιος, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δαμιανάκης Ευτύχης.

«Υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας ότι αυτή η χρονιά δεν είναι απολύτως χαμένη, όπως φοβόμασταν λίγο καιρό πριν. Η συζήτηση που καλούμαστε να κάνουμε σχετικά κομμάτι της διαχείρισης του κοινοχρήστου χώρου, είναι πολύ δύσκολη. Από την μια πρέπει να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους για να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να ασκήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και από την άλλη πλευρά, δεδομένου των νέων απαιτήσεων που επιβάλλει η πανδημία, είναι η αξία του δημόσιου χώρου, η εικόνα και η λειτουργικότητα της πόλης, η βιωσιμότητα του συνόλου της κοινωνίας.» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων συμπληρώνοντας πως: «Κάνουμε μια συζήτηση για ένα νέο κανονισμό παραχωρούμενου χώρου, μια διαδικασία η οποία σε κανονικές συνθήκες απαιτεί πολλούς μήνες αν όχι χρόνια, και εμείς καλούμαστε να την κάνουμε σε μερικές μέρες. Είναι σημαντικό όμως, ότι για όλες τις παρατάξεις η κατεύθυνση είναι κοινή, παρά τις διαφοροποιήσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, να στηρίξουμε την βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, να δούμε ποια είναι τα περιθώρια μας για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη λύση.»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αναστάσιος Αλόγλου τόνισε ότι δεν υπάρχει οριστικό νομοθετικό πλαίσιο και ότι η δημοτική αρχή αναμένει τις επόμενες μέρες την τελική ψήφιση της τροπολογίας ενώ επισήμανε ότι: «Είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τις υπηρεσίες μας εδώ και αρκετές εβδομάδες για την εξεύρεση μιας καλύτερης λύσης».

Αναφορικά με το δικαίωμα παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου ο κ. Αλόγλου υπογράμμισε πως: «Σε όσους έχουν ήδη δικαίωμα παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, εφόσον επιτρέπεται, (με γνώμονα 2 περιορισμούς, τους νόμους περί ασφαλείας και τους περιορισμούς της Αρχαιολογίας) ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως όχι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Για όσους δεν δικαιούνται επιπλέον κοινόχρηστο χώρο, θα δίνεται το δικαίωμα έκπτωσης έως 50% στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου.» ενώ ανέφερε πως υπάρχει πρόβλεψη οι αιτήσεις για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δήμου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιαννούλης υπογράμμισε πως: «Αυτή η τουριστική περίοδος δεν είναι απολύτως χαμένη, άλλα είναι μια δύσκολη χρονιά που ουδείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Όλοι γύρω από τον τουρισμό θέλουν να ανοίξουν, έστω και με χαμηλή πληρότητα.» ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Νομού Χανίων, Βασίλης Οικονομάκος πρότεινε κοινό κλιμάκιο ελέγχων με φορείς του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης και του Δήμου για να γίνει κατά περίπτωση η επιθεώρηση των αναγκών της κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα, πολλοί από τους επιχειρηματίες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αποκλεισμό αρκετών επιχειρήσεων από το νέο πλαίσιο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου. «Τέσσερις οδοί στο κέντρο των Χανίων, οι οδοί Χάληδων, Τσουδερών, Χρυσάνθου Επισκόπου και Μουσούρων, έχουν εξαιρεθεί και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τον παραχωρούμενο χώρο. Για τις συγκεκριμένες οδούς, αλλά γενικότερα για το εμπόριο που δεν έχει προβλεφθεί κάτι, θα πρέπει η δημοτική αρχή να παρέμβει.» δήλωσε η Μαρκουλάκη Γεωργία από το Σύλλογο Εμπορικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα και σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων, κ. Σημανδηράκη: «Η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των παρατάξεων και τους εμπλεκόμενους φορείς, θα είναι διαρκής. »

Μοιραστείτε την είδηση