Ντόρα Μπακογιάννη | Υπέρ της ανέγερσης ξενοδοχείου στο κτήριο που βρισκόταν η Rosa Nera

Υπέρ της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλλι με τη μετατροπή τους σε πολυτελές ξενοδοχείο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που ξεκίνησε η προηγούμενη Πρυτανική Αρχή του Ιδρύματος και συνεχίζει η σημερινή, τάχθηκε σήμερα η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Μικρόφωνο για 2» (9-11 π.μ., καθημερινά) και στους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη, στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης (97,1).

«Σε μια σύγχρονη, πολιτισμένη κοινωνία οι καταλήψεις ανήκουν στο παρελθόν. Το να πηγαίνει μια ομάδα ανθρώπων να καταλαμβάνει έναν χώρο -είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο- με το έτσι θέλω και από εκεί και πέρα να τον θεωρεί δικό της, είναι μια λογική την οποία καμία σύγχρονη, πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί. Αρα, ορθώς το θέμα των καταλήψεων αρχίζει σιγά – σιγά και λήγει και τα κτήρια αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους για την όποια χρήση έχουν επιλέξει να κάνουν στο μέλλον», υπογράμμισε η χανιώτισσα Βουλευτής.

Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το κτήριο της 5ης Μεραρχίας, που τελούσε υπό κατάληψη για 16 χρόνια, είναι «αναμφισβήτητα ιστορικής αξίας» και πρόσθεσε ότι θα «γίνει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με πρόσβαση των Χανιωτών στην περιοχή, μια πρόσβαση η οποία είναι απαραίτητη γιατί είναι η ωραιότερη θέα των Χανίων, η οποία θα είναι ελεύθερη. θα υπάρχει απολύτως ο σεβασμός στην ιστορία του κτηρίου και στην αξία του. Αρα, πιστεύω, ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε πλέον από λογικές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σήμερα», επισήμανε η κα Μπακογιάννη και συνέχισε: «Να προσθέσω ότι ο απλός Χανιώτης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν μπορούσε να πάει στην περιοχή, διότι ήταν μια περιοχή η οποία είχε μια πολύ μεγάλη δόση ανομίας και άρα ένας απλός άνθρωπος με το παιδάκι του, το σκεφτόταν διπλά να περάσει από εκεί».

Κληθείσα να σχολιάσει όσα ανέφερε χθες στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά την έναρξη της κατάληψης σταμάτησε η μικροεγκληματικότητα στην περιοχή, η κα Μπακογιάννη σημείωσε: «Καλά τώρα, εντάξει… Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Παπανδρέου, αλλά ενδεχομένως ζει σε άλλο περιβάλλον και σε άλλα Χανιά. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως βάση. Κι εγώ στενοχωρήθηκα σήμερα το πρωί, που διάβασα το κομμάτι της “Αυγής”, το οποίο περίπου παρουσιάζει την κατάληψη αυτή ως μια ηρωική πράξη, σε μια χώρα στην οποία φαίνεται ότι κατά την άποψη της “Αυγής” δεν πρέπει να υπάρχουν νόμοι. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία Αρχή. Ε, δε γίνεται. Δεν μπορώ εγώ να μπω στο σπίτι σας και να αποφασίσω ότι θα το καταλάβω, είτε το χρησιμοποιείτε είτε δεν το χρησιμοποιείτε. Δεν μπορεί η περιουσία του Πολυτεχνείου, να είναι μια περιουσία που, εδώ και 16 χρόνια, το Πολυτεχνείο δεν του ανήκει και δεν έχει τη δυνατότητα να έχει το οποιοδήποτε κέρδος. Να δώσει υποτροφίες, να κάνει κάτι, να προχωρήσει ερευνητικά σχέδια. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας και εν πάση περιπτώσει και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ε, δεν είναι δυνατόν οι περιουσίες των Πολυτεχνείων ή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να καταλαμβάνονται με το έτσι θέλω και από εκεί και πέρα να λέμε “εντάξει δεν μας νοιάζει”».

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της μετατροπής των κτηρίων σε ξενοδοχείο, η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Είναι δικαίωμα του Δημάρχου να διαφωνεί, αλλά διαφωνεί ως πρόσωπο. Ως Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θέλει να είναι ξενοδοχείο ή όχι. Το παλιό λιμάνι στο σύνολό του, έχει μεταβληθεί σε μικρά, λίγο μεγαλύτερα ξενοδοχεία παντού… Άρα τι πάει να πει ξενοδοχοποίηση. Ναι, υπάρχουν ξενοδοχεία. Τα Χανιά είναι ένας τουριστικός προορισμός. Εκ των πραγμάτων αυτό θέλουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι το να γίνει ένα ωραίο ξενοδοχείο, ένα ξενοδοχείο το οποίο αύριο το πρωί θα φέρει κόσμο και υψηλού επιπέδου τουρίστες στα Χανιά και ταυτόχρονα αυτό το κτήριο θα ξαναβρεί την παλιά του αίγλη είναι μια απόφαση η οποία εμένα δεν με βρίσκει καθόλου αντίθετη».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η παράνομη κατάληψη λειτούργησε επί 16 και πλέον χρόνια, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας για την αποκατάσταση της νομιμότητας, η κα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι «για πάρα πολλά χρόνια κανένας δεν ήθελε να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως ξέρετε, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρξαν πάρα πολλά κτήρια τα οποία ήταν υπό κατάληψη. Τα περισσότερα από αυτά ήταν στην Αθήνα. Παλιά, ιστορικά, ωραιότατα κτήρια, τα οποία σήμερα αποδίδονται ή στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ή αποδίδονται στους Δήμους, γιατί πολλά από αυτά ήταν και δημοτικά κτήρια. Δεν ήθελε κανείς -εννοώ από την πολιτική ηγεσία- να κάνει αυτή τη σύγκρουση. Δηλαδή να βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση. Βέβαια, για να προσθέσω μια πραγματικότητα, η κοινωνία έχει πάρα πολύ αλλάξει. Η κοινωνία πλέον δεν έχει κατανόηση γι’ αυτού του είδους τις καταλήψεις. Αυτές οι λογικές ανήκουν στο χθες. Αλλά πριν από 16 χρόνια και 10 χρόνια που μιλάμε, δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Οι κοινωνίες δεν ήταν σε αυτή τη φάση. Λίγο πολύ δικαιολογούσαν τα πάντα. Είχαν μια λογική ότι ό,τι πάρεις από το κράτος καλό είναι, ό,τι πάρεις από τον άλλο καλό είναι. Αλλάξανε τα πράγματα πάρα πολύ σήμερα και γι΄αυτό και βλέπετε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία -ναι, υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι αντιδρούν και έκαναν διαδήλωση και δικαίωμά τους είναι, είμαστε μια σύγχρονη δημοκρατία- αλλά από την άλλη μεριά η συντριπτική πλειοψηφία -και επειδή είμαι αυτές τις μέρες στα Χανιά και μιλάω με πολύ κόσμο- των Χανιωτών είπε ότι “εντάξει καιρός ήταν να λήξει αυτή η ιστορία της Rosa Nera”».

Hania.news

Μοιραστείτε την είδηση