Αρθρογραφίανέαπρωτοσέλιδο Γ

Μετρίασε το φόβο σου, δράσε υπεύθυνα, μείνε στο σπίτι | απόψεις

Δυστυχώς, βρισκόμαστε επίσημα σε μια περίοδο «πανδημίας», του Κορωνοϊού COVID-19 όπως κήρυξε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας. Η νοσηλεία συνήθως είναι απαραίτητη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, ότι η εποχική γρίπη προκαλεί 250.000-500.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ η θνησιμότητα σε περιόδους πανδημίας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη. Μια επιδημία εγείρει πολύ σοβαρές ανησυχίες, ιδίως υπό το πρίσμα μίας πανδημίας, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τις κοινωνίες, από άποψη κοινωνικής νοσηρότητας, θνησιμότητας και οικονομικών πόρων.

Η αρχική ανταπόκριση για τον ίο του Κορωνοϊού επικεντρώθηκε στην πληροφόρηση, στην επιτήρηση (κλινική, επιδημιολογική, και ιολογική) και στον περιορισμό σε τοπικό επίπεδο. Η χώρα μας από το πρώτο κρούσμα έλαβε προληπτικά-περιοριστικά μέτρα, όπως στην ακύρωση των καρναβαλιστικών παρελάσεων σε όλη την χώρα. Ωστόσο, με την αύξηση των κρουσμάτων κατέφυγε σε πιο ενισχυμένα μέτρα όπως, κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παιδότοπων και χώρων εστίασης, όπως κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, κτλ.

Η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μένουμε Σπίτι», παρακινεί τους πολίτες να περιοριστούν όσον τον δυνατόν περισσότερο στο σπίτι, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Αυτή η «παροδική» κοινωνική απομόνωση ή αποστασιοποίηση ή αλλιώς «καραντίνα»[i], ίσως να ακούγεται δύσκολη για κάποιους. Προφανώς, οι κοινωνικές επαφές, η συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, ένα δείπνο με φίλους έξω, ένα σινεμά – θέατρο και γενικότερα ο χρόνος που περνάμε έξω με τα δικά μας πρόσωπα μας προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να το βιώσουμε ως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η οποία δεν θα κρατήσει για πάντα.

Όταν κάποιος κίνδυνος είναι αναπόφευκτος, όπως μία πανδημία, απειλώντας την δημόσια υγεία όλων μας, υπάρχουν τρόποι οι οποίοι θα μπορούσαν να τον μετριάσουν, αποφεύγοντας κυρίως να βρισκόμαστε σε χώρους που συγκεντρώνονται μεγάλος αριθμός ατόμων. Μια βόλτα ή ένα τρέξιμο έξω στην ύπαιθρο, ή ακόμα ένα πικ-νικ, (για όσους υπάρχει αυτή η διέξοδος), από την στιγμή που δεν υπάρχει συνωστισμός είναι περισσότερο ασφαλή για την δημόσια υγεία. Επίσης, αν μας αγχώνει το γεγονός ότι μπορούμε να χάσουμε την κοινωνική επαφή και την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, όπως φίλους και οικογένεια, μπορούμε να κάνουμε χρήση της εικονικής επικοινωνίας. Ακόμη, για αυτούς που έχουν παιδιά είναι μια ευκαιρία, να περάσουν περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο με εκείνα, όπως παίζοντας επιτραπέζια, δημιουργώντας χειροτεχνίες, διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ταινίες, ζωγραφίζοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας κτλ.

Αυτό που πρέπει λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης του Κορωνοϊού θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης που αισθανόμαστε, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, της ατομικής πρωτοβουλίας και της υπευθυνότητας. Αυτό που προτρέχει είναι υγεία μας αλλά και η υγεία και η ευημερία των ευάλωτων ομάδων. Είναι υπόθεση και καθήκον όλων μας, να δείξουμε υπεύθυνη στάση, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και τα περιοριστικά μέτρα που χρειάζονται για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Επομένως, ο περιορισμός των κοινωνικών συναναστροφών, των μετακινήσεων και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και προστασίας, είναι απαραίτητα μέτρα τόσο για τη μείωση της διασποράς του ιού όσο και για την αποτροπή μιας περαιτέρω επιδείνωσης.

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την δημόσια υγεία παγκοσμίως. Αυτό όμως που ΔΕΝ πρέπει να χάσουμε είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η ψυχραιμία. Είναι μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που θα ξεπεραστεί  σύντομα.


[i] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1

Μοιραστείτε την είδηση

Ανδρονίκη Γιαννενάκη

Κοινωνιολόγος, Msc