Μελομακάρονα με ή χωρίς σοκολάτα | συνταγή
Αν και τα φετινά Χριστούγεννα, δε θυμίζουν σε τίποτα εκείνα των προηγούμενων χρόνων, όσοι ασχολούνται με την κουζίνα έχουν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν τα παραδοσιακά μας γλυκά.
Γι΄αυτό κι εγώ σας δίνω συνταγή δοκιμασμένη με 100% επιτυχία, για νόστιμα μελομακάρονα, που κάθε χρόνο αποσπούν τις καλύτερες κριτικές από όσους τα γεύονται.
Υλικά:
- 5 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 κουταλιές κονιάκ ή άλλο ποτό
- 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 3 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι μπέικιν
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο αλεσμένο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Καρύδι ψιλοκομμένο για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κομματάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ρίχνουμε λίγο – λίγο, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή και να ενωθούν τα υλικά, χωρίς πολύ ζύμωμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. - Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αφήνοντας τα ψημένα μελομακάρονα να κρυώσουν ελαφρώς.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο για 5 λεπτά. - Προσθέτουμε το μέλι να πάρει μια βράση ακόμα και βγάζουμε από το μάτι.
- Βουτάμε τα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι, γυρίζοντάς τα, τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδι.
- Αν θέλουμε να τα βουτήξουμε σε σοκολάτα, λιώνουμε κουβερτούρα, τα βουτάμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.