Κουζίνανέαπρωτοσέλιδο Γ

Μελομακάρονα με ή χωρίς σοκολάτα | συνταγή

Αν και τα φετινά Χριστούγεννα, δε θυμίζουν σε τίποτα εκείνα των προηγούμενων χρόνων, όσοι ασχολούνται με την κουζίνα έχουν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν τα παραδοσιακά μας γλυκά.

Γι΄αυτό κι εγώ σας δίνω συνταγή δοκιμασμένη με 100% επιτυχία, για νόστιμα μελομακάρονα, που κάθε χρόνο αποσπούν τις καλύτερες κριτικές από όσους τα γεύονται.

Υλικά:

  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 κουταλιές κονιάκ ή άλλο ποτό
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 3 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο αλεσμένο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Καρύδι ψιλοκομμένο για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κομματάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι.
  3. Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα.
  4. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ρίχνουμε λίγο – λίγο, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή και να ενωθούν τα υλικά, χωρίς πολύ ζύμωμα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα.
    Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αφήνοντας τα ψημένα μελομακάρονα να κρυώσουν ελαφρώς.
    Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο για 5 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το μέλι να πάρει μια βράση ακόμα και βγάζουμε από το μάτι.
  8. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι, γυρίζοντάς τα, τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδι.
  9. Αν θέλουμε να τα βουτήξουμε σε σοκολάτα, λιώνουμε κουβερτούρα, τα βουτάμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr