Κρητικά παξιμαδάκια με σταφίδες και αμύγδαλα | συνταγή

Τα κουλουράκια της γιαγιάς. Εκείνα που βουτάει στον καφέ και τα εγγόνια αντιγράφουν κινήσεις και κάνουν το ίδιο.
Θυμάμαι που μικρή, κάθε απόγευμα πήγαινα με τα αδέρφια μου, απρόσκλητοι φυσικά, καθόμασταν στο μεγάλο τραπέζι και περιμέναμε.
Η γιαγιά ήξερε. Έφτιαχνε «νερουλό» ελληνικό καφέ, μας σέρβιρε και οι βουτιές «ξεκινούσαν» αμέσως.

Υλικά:

1 κιλό περίπου αλεύρι
1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
4 κουταλιές κονιάκ ή τσικουδιά
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
Ξύσμα 1 λεμονιού
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Μισό κουταλάκι αλεσμένο γαρύφαλλο
200 γρμ αμύγδαλα καβουρδισμένα
200 γρμ σταφίδες

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τις σταφίδες με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το αλεύρι με το μπέικιν.

Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ.

Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το μίγμα, μαζί με το ξύσμα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.

Ξεκινάμε να ρίχνουμε αλεύρι. Λίγο – λίγο και ανακατεύουμε. Δεν είναι ακριβής η ποσότητα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο.

Η ζύμη είναι πετυχημένη όταν είναι μαλακή και ελαστική, δίχως να κολλάει.

Τέλος, ρίχνουμε τα ξηροκάρπια και ανακατεύουμε να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μίγμα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες.

Τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, στο ταψί που θα τα ψήσουμε και χαράζουμε βαθιά, χωρίς να φτάσουμε στο τέρμα.

Ψήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς.

Τα βγάζουμε, τα κόβουμε και τα βάζουμε πάλι για 45 λεπτά στον φούρνο, στους 100 βαθμούς αυτή τη φορά, στη λειτουργία του αέρα.

Extra tips:

  • Αντί για κονιάκ ή τσικουδιά, μπορείτε να βάλετε κάποιο αρωματικό λικέρ.
  • Αντί για μπέικιν και αλεύρι απλό, μπορείτε να βάλετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 9517 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη