Κίσαμος | κυκλικός κόμβος στην πλατεία Τζανακάκη; (απόψεις)

Ο κυκλικός κόμβος είναι ένας τύπος στρογγυλής διασταύρωσης που η οδική κυκλοφορία επιτρέπεται να ρέει προς μια κατεύθυνση γύρω από μια κεντρική νησίδα με προτεραιότητα στην κυκλοφορία που ήδη υπάρχει στη διασταύρωση.

Δεν υπάρχουν σήματα στάσης σε έναν σύγχρονο κυκλικό κόμβο. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε κατοικημένες συνοικίες ή γειτονιές για να επιβραδύνει την ταχύτητα κυκλοφορίας και να μειώσει τα ατυχήματα, ενώ αυξάνει την κυκλοφοριακή ικανότητα κατά 30-50% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές διασταυρώσεις.

Η πλατεία Τζανακάκη στο ιστορικό κέντρο της Κισάμου είναι διαχρονικά σημείο άναρχης κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων πάσης φύσεως και δημιουργείται καθημερινά μια χαώδης αλλά και επικίνδυνη κατάσταση στην κίνηση αλλά και στους επισκέπτες του μουσείου και των γύρω καταστημάτων, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις Δημοτικές Αρχές.

Η δημιουργία μιας κυκλικής νησίδας στο κέντρο της πλατείας εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, θα
σταματήσει την άναρχη στάθμευση και κυκλοφορία. Άλλωστε στα 200 μέτρα υπάρχει ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, αρκεί να υπάρξει η ενδεδειγμένη σήμανση.

Η δημιουργία αίσθησης ασφάλειας τόσο στους δημότες, όσο και στους επισκέπτες της πόλης, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο με το πολύ σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο πρέπει να διασφαλίζεται. Και ο κυκλικός κόμβος είναι μια λύση.

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής

    Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης έχει δημοσιεύσει 41 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης