Καινοτόμο θάλαμο αποξήρανσης φρούτων λανσάρει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | έρευνα

Μέσω ηλιακής ενέργειας σχεδιάζουν να αποξηραίνονται τα φρούτα φοιτητές και επιστήμονες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πειραματική αποξήρανση σταφίδας σε ειδικό θάλαμο, όπου ο αέρας θερμαίνεται μέσω της ηλιακής ενέργειας.

Με την τελειοποίηση της μεθόδου θα «ανοίξει» νέος δρόμος για την αγορά, καθώς οι ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να υιοθετήσουν δωρεάν την εν λόγω εφεύρεση. Έτσι θα σημειωθούν πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες εταιριών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας στον Ελλαδικό χώρο.

Εκτός από σταφίδα, το αποξηραντήριο θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αποξηραίνει και άλλα φρούτα, όπως σύκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα κ.λ.π., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Μάλιστα, είναι μια τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε να κατασκευαστούν ανάλογα αποξηραντήρια, μικρού όμως μεγέθους, που θα μπορεί ο κάθε μεμονωμένος παραγωγός να τα αγοράσει και, από ’κει και πέρα, εντελώς δωρεάν με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και μόνο, να αποξηραίνει τη σταφίδα του σε χρόνο ολίγων 24ώρων και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος από τις καιρικές συνθήκες.

Μοιραστείτε την είδηση