Ισπανία | σχολείο διδάσκει στα αγόρια πως να κάνουν δουλειές του σπιτιού

Δεξιότητες ζωής που είναι απαραίτητες σε όλους, διδάσκονται μικρά και μεγαλύτερα αγόρια σε σχολείο της πόλυς Βίγκο, στην Ισπανία.
Οι συμμετέχοντες διδάσκονται μεταξύ άλλων, καθάρισμα, μαγειρική, σιδέρωμα ακόμη και ράψιμο.

Το μάθημα Home Economics 101 του Colegio Montecastelo έχει στόχο να καταπολεμήσει την ανισότητα των φύλων και να βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες και να αυτονομηθούν, συμμετέχοντας ενεργά στις ανάγκες του σπιτιού. 

Ανάμεσα σε όσους διδάσκουν τους μαθητές, βρίσκονται εθελοντές από το σχολείο αλλά και μπαμπάδες που υποστηρίζουν τη δράση αυτή.

Η δράση ξεκίνησε το 2018, με τα αγόρια του σχολείου να αναλαμβάνουν οικιακά καθήκοντα και χειρωνακτικές εργασίες, όπως ξυλουργική, τοιχοποιία, αλλά και υδραυλικές και ηλεκτροτεχνικές δεξιότητες.

Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις με κάποιους να την χαρακτηρίζουν παραπάνω από καίρια και άλλους να διαφωνούν πως στην πραγματικότητα ενισχύει τους ρόλους των δύο φύλων επειδή κατηγοριοποιεί συγκεκριμένες δραστηριότητες σε «αντρικές» και «γυναικείες» αντί να τις εκλαμβάνει ως γενικά χρήσιμες δεξιότητες.

Ο Νταν Μπέικον, ιδρυτής του The Modern Man, τόνισε πως δεν είναι «λιγότερο αντρικό» να βοηθά κανείς στις δουλειές του σπιτιού.
«Αν το ένστικτό σου σου λέει πως θα πρέπει να βοηθάς περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού, τότε κάν’ το. Και κάν’ το από αγάπη επειδή αγαπάς τον άλλο άνθρωπο και δεν θέλεις να τον βλέπεις με επιπλέον στρες σε αυτό το διάστημα», είπε ο ίδιος, με αφορμή το γεγονός πως πολλοί δουλεύουν από το σπίτι λόγω της πανδημίας.   

Ο Gabriel Bravo, εκπρόσωπος του σχολείου ανέφερε σε συνέντευξή του: «Είναι πολύ χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να εκπληρώνουν αυτά τα καθήκοντα έτσι ώστε, όταν σχηματίζουν μια οικογένεια, να εμπλέκονται αρχίζοντας και γνωρίζοντας ότι ένα σπίτι είναι θέμα δύο ανθρώπων και όχι μόνο θέμα της γυναίκας»

Μοιραστείτε την είδηση