Ημέρα της Ευρώπης | η επίσημη αναγνώριση και η ιστορία

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι το όνομα δύο ετήσιων ημερών για την Ευρώπη. Εορτάζεται στις 5 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στις 9 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη που έχει κατορθωθεί από τότε που σχηματίστηκαν.

Η πρώτη αναγνώριση για την Ημέρα της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης εισήχθη το 1964. Το 2003, η Ουκρανία την καθιέρωσε ως δημόσια αργία. Εορτάζεται το τρίτο Σάββατο του Μαΐου. Αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε την δική της Ευρωπαϊκή Μέρα σε ανάμνηση της Διακήρυξης Σουμάν του 1950. Έτσι ορισμένοι την αποκαλούν και ως «Ημέρα Σουμάν». Η Σημαία της Ευρώπης αποτελεί μέρος των εορτασμών και στις δύο ημέρες.

Ιστορία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1949 και ως εκ τούτου αυτός είναι ο λόγος που ορίστηκε να εορτάζεται εκείνη την ημέρα, όταν η αργία καθιερώθηκε το 1964.

Η ΕΕ εισήγαγε την «Ημέρα της Ευρώπης» το 1985 (τότε υπήρχαν οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες, ο προκάτοχος της ΕΕ) Η ημερομηνία τιμά τη Διακήρυξη Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950. Η διακήρυξη πρότεινε την συνεργασία μεταξύ των γαλλικών και δυτικογερμανικών βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα, οδηγώντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία ιδρύθηκε το 1952.

Μια «σχεδία των πολιτιστικών εικόνων» ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1985, ως αντίδραση στην έκθεση της επιτροπής “για μια Ευρώπη των πολιτών” υπό την προεδρία του Πιέτρο Αντονίνο. Ο σκοπός της ήταν η διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την προώθηση μιας πανευρωπαϊκής ταυτότητας μεταξύ των κατοίκων των κρατών μελών της ΕΚ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την «Ημέρα της Ευρώπης», μαζί με τη σημαία της Ευρώπης (τεχνικά δεν ονομάζεται «σημαία» αλλά «έμβλημα») και άλλα αντικείμενα στις 29 Σεπτεμβρίου 1985 στο Μιλάνο.

Μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διαδόχου της ΕΟΚ το 1993, η τήρηση της Ημέρας της Ευρώπης από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές έχει αυξηθεί σημαντικά. Από το 1995, στη Γερμανία οι εορτασμοί έχουν επεκταθεί και καλύπτουν μια εβδομάδα. Ο εορτασμός ονομάζεται «Εβδομάδα της Ευρώπης» (Europawoche) αλλά επικεντρώνεται στις 9 Μαΐου. Το 1999, στη Πολωνία, το ίδρυμα Σουμάν, μια πολωνική οργάνωση που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (η οποία ιδρύθηκε το 1991), οργάνωσε τη πρώτη Παρέλαση Σουμάν στη Βαρσοβία στις 9 Μαΐου 1999. Εκείνη τη στιγμή υποστήριζε και τη προσχώρηση της Πολωνίας στην ΕΕ. Η τήρηση της 9ης Μαΐου ως “Ημέρα της Ευρώπης” αναφερόταν “σε όλη την Ευρώπη” από το 2008.Αρχής γενομένης από το 2019, η 9η Μαΐου είναι επίσημη αργία στο Λουξεμβούργο. Η επιλογή της ΕΕ για την ημερομηνία ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και όχι της ίδιας της ΕΕ θέσπισε μια αφήγηση στην οποία η ομιλία του Σουμάν, ασχολούμενη με την επαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, παρουσιάζεται ως πρόβλεψη για το “λειτούργημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το κύριο θεσμικό πλαίσιο” για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των επόμενων δεκαετιών.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα κατοχύρωνε νομικά όλα τα Ευρωπαϊκά σύμβολα στις συνθήκες της ΕΕ, ωστόσο, η συνθήκη απέτυχε να επικυρωθεί το 2005, και η χρήση τους συνεχίζει μόνο ντε φάκτο. Ο αντικαταστάτης του συντάγματος, η Συνθήκη της Λισαβόνας, περιέχει μια δήλωση δεκαέξι βουλευτών που υποστηρίζουν τα σύμβολα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αναγνώρισε επίσημα» την Ημέρα της Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2008.

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης για την Ημέρα της Ευρώπης

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο για την Ημέρα της Ευρώπης, όπου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως θα καταφέρει ν’ ανταποκριθεί στις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις.

Αναλυτικά, το μήνυμα αναφέρει:    

«Από την ημέρα της ίδρυσής της, έχει καθιερωθεί ως ο θεματοφύλακας της προστασίας της ειρήνης, των ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προόδου και της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες, αν αντιμετωπιστούν με συνεργασία και κοινή βούληση.
Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, τα συστήματα υγείας των κρατών μελών, με το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας, υλοποιώντας, παράλληλα, ένα μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού των ευρωπαίων πολιτών.
Από την Κρήτη, τον τόπο που γεννήθηκε ο πρώτος πολιτισμός στον ευρωπαϊκό χώρο, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ένα μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, να επενδύσει στους νέους, να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη»

Μοιραστείτε την είδηση