Ιατρικός Σύλλογος Χανίων για κορωνοϊό | οδηγίες για «οχύρωση» των πολιτών

Ενημέρωση για την καλύτερη «οχύρωση» των πολιτών ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, μέσα από οδηγίες, εξέδωσε το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

Αναλυτικά οι οδηγίες

  • Επισημαίνουμε αρχικά την απόλυτη αναγκαιότητα για συμμόρφωση και συνεργασία στην αυστηρή τήρηση των απλών κανόνων της ατομικής προστασίας, της προστασίας των ανθρώπων του στενού η του ευρύτερου περιβάλλοντος μας , ιδίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών καθώς και την ασφαλέστερη διαδικασία πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα .
  • Ο νέος κορωνοϊός SARS- CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά τον βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού, σταγονίδια που «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα , με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι:
Πυρετός, ξηρός βήχας , δύσπνοια. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από μία έως 14 ημέρες.

  • Στήν τωρινή φάση την οποία διανύουμε ( αναστολή λειτουργίας σχολείων κλπ.), θεωρούμε ότι η εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί εντελώς, αλλά η αυστηροποίηση των  μέτρων είναι απαραίτητη για  τον μετριασμό της διασποράς της νόσου, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί.
  • Η ασφαλέστερη διαδικασία που προτείνεται από τους ειδικούς εάν έχετε συμπτώματα όπως αυτά που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος η της γρίππης είναι ο περιορισμός στο σπίτι και η άμεση επικοινωνία με το γιατρό σας κατ αρχήν τηλεφωνικά!

Με τον τρόπο αυτό και μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού ο ειδικός γιατρός είναι ο μόνος που έχει την δυνατότητα να εκτιμήσει υπεύθυνα και να συστήσει την παραμονή στο σπίτι η την εξέταση στο ιατρείο κατόπιν προ-συνεννόησης η την παραπομπή σε κρατικές δομές με ασφάλεια.

Σε περίπτωση επιδείνωσης θα γίνεται παραπομπή στο νοσοκομείο οπου έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για την ασφαλή προσέλευση του ασθενούς και την αντιμετώπιση της βαρύτητας της νόσου.

  • Η απροειδοποίητη επίσκεψη χωρίς καμμιά προστασία, όπως η χρήση μάσκας που επιβάλλεται σε άτομα με βήχα η πυρετό σε Νοσοκομείο , Κέντρα Υγείας, Φαρμακεία η Ιδιωτικά ιατρεία , ελλοχεύει κίνδυνο διασποράς!

Για τις επόμενες  14 ημέρες, συστήνει στους σπουδαστές και φοιτητές:

  • Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί  η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά.
  • Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή/ και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

Τέλος συστήνουμε στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές.
Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες κλπ. ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.

Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία , καθώς και  η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα μας, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Μοιραστείτε την είδηση