Η Ευρώπη κινδυνεύει με νέα κρίση χρέους, πρέπει να υπάρξει συμφωνία | Γ. Στουρνάρας

Η Ευρώπη ρισκάρει να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση χρέους εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών να σταματήσουν να φιλονικούν και να σχηματίσουν μία «ισχυρή συμμαχία» για τη μάχη ενάντια στον ιό. Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων, ένα βήμα που στηρίζουν αρκετές χώρες αλλά στο οποίο αντιτίθενται οι χώρες που ακολουθούν πιο συντηρητική δημοσιονομική πολιτική.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg News. «Ο ηθικός κίνδυνος δεν πρέπει να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα».

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει εθνικά δημοσιονομικά πακέτα εκατοντάδων δισ. ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή και συντονισμένη απάντηση στην κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα «κορονο-ομόλογα», εκφράζοντας τις ανησυχίες της χώρας για το ενδεχόμενο να καταστεί υπεύθυνη για τις δαπάνες που θα γίνουν από ασθενέστερες οικονομίες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έχει αντιταχθεί σφόδρα στην ιδέα οι χώρες μέλη να εισέλθουν σε ένα σύστημα διαδικασιών που θα σχετίζεται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM), pου λειτουργεί ως το κοινό ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση