νέαπρωτοσέλιδο ΑΤουρισμός

Για τον τουρισμό το επόμενο πακέτο μέτρων | στοχευμένες παρεμβάσεις

Στον τουριστικό κλάδο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού θα εστιάζει το επόμενο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καθοριστούν οι κλάδοι οι οποίοι, σε πρώτο στάδιο, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα ευνοϊκά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι τα μέτρα καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος Απριλίου και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις.

Στοχευμένες παρεμβάσεις στον τουρισμό

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανακοινώσεις ενός ακόμα πακέτου μέτρων οι οποίες αυτή τη φορά θα εστιάζουν στον τουρισμό. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, θα περιλαμβάνονται περισσότερες στοχευμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να εντείνονται, τις αεροπορικές εταιρείες να μειώνουν ή ακόμα και να σταματούν να πραγματοποιούν πτήσεις, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δεν κρύβουν το φόβο τους για το κίνδυνο η τουριστική σεζόν (το καλοκαίρι) να τιναχθεί στον αέρα λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έως και τις 14 Μαρτίου:

οι απώλειες στα ξενοδοχεία από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων φτάνουν στα 522 εκατ. ευρώ
ο τζίρος εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 51% και
38.234 θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν άμεσα εξαιτίας του κορονοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Μέχρι την Παρασκευή οι «πρώτοι» κλάδοι που θα στηριχθούν

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων με τους κλάδους (ΚΑΔ) οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες. Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καθοριστούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας, την άλλη εβδομάδα, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση θα υπάρχουν συμπληρωματικές αποφάσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται κι άλλοι κλάδοι, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. «Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία η οποία θα επικαιροποιείται και θα ανανεώνεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες, όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω του κορονοϊού με συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητας του, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία :

– αναστέλλονται για 4 μήνες, έως τις 31/7/2020 οι οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Το ίδιο ισχύει και για πληρωμές:

καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ (πληρωτές Μαρτίου)
καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΥΟ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα
καταβολή δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Επίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμίσεων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχει ανασταλεί η λειτουργία, στο σύνολο ή μερικώς, σε περίπου 220.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, στο μέτρο θα ενταχθούν ακόμα τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις με πάνω από 200.000 εργαζόμενους επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, παρόλο που δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Οι τράπεζες να αναλάβουν δράση και για τα φυσικά πρόσωπα

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για τα πρώτα δειλά βήματα από την πλευρά τους στο σκέλος παρεμβάσεων που ανέλαβαν για τα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, και τις κάλεσε να επιταχύνουν ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων το επόμενο διάστημα και κάλεσε τόσο τις τράπεζες όσο και τις εισπρακτικές εταιρίες αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr