Εστίαση | νέοι κανονισμοί και καινοτόμοι τρόποι παραγγελιών

Με τους επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης να εργάζονται πυρετωδώς για να ανεβάσουν ρολά στις 25 Μαΐου, τίποτα δε θα είναι ίδιο όπως πριν, σύμφωνα με τον υγειονολόγο, Κωνσταντίνο Ντελέζο, που μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στους νέους κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν ακόμη και τον τρόπο που θα γίνονται οι παραγγελίες.

Οι εργαζόμενοι

Περιορισμένη θα πρέπει να είναι η επαφή του προσωπικού με τους πελάτες, ενώ όλοι όσοι βρίσκονται στο πόστο του σέρβις, είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα, με τα γάντια να είναι προαιρετικά.

Καινοτόμοι τρόποι παραγγελιών

«Δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για το πώς θα μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qr code και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα. Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης. Από εκεί και πέρα σερβίρουμε «τα καθαρά» με γάντι, μαζεύουμε τα «βρώμικα τραπέζια» χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης», είπε σχετικά με τους τρόπους που θα λαμβάνονται οι παραγγελίες.

Φρούτα και λαχανικά

Σχετικά με το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών που θα σερβίρονται, ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται να σαπουνίζονται ενώ ο σωστός τρόπος είναι να πλένονται με νερό και ξύδι και έπειτα να ξεπλένονται καλά.

Κανονισμοί λειτουργίας χώρων εστίασης

Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαίου ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

·Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

·Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Μοιραστείτε την είδηση