Επιδοτήσεις | από σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται την παραμονή των Χριστουγέννων πληρωμές αγροτών της χώρας, με το συνολικό ποσό να φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε πρώτη φάση θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών της χώρας με τα ποσά της δεύτερης καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ το συνολικό πακέτο πληρωμών περιλαμβάνει επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Αναλυτικότερα στοιχεία, μέσα από τη δική του ενημέρωση, έδωσε στη «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος πρώτος είχε αποκαλύψει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμών, εδώ και αρκετό καιρό, για την ενημέρωση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και περιμένει όλα αυτά τα χρήματα με μεγάλη αγωνία!

«Ως προς την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι έρχεται η μεγαλύτερη δόση και με αυτή την πληρωμή κλείνει ο κύκλος των επιδοτήσεων του έτους 2020», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Σήμερα Τετάρτη θα μπουν στα βιβλιάρια του κόσμου 390 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα θα μπουν και 550 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν το «πρασίνισμα».

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των επιδοτήσεων, αυτή θα ξεκινήσει σήμερα και το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, οι πρώτοι στους οποίους θα μπουν τα χρήματα της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης θα είναι οι δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς. Και θα ακολουθήσουν αμέσως οι πληρωμές για τους παραγωγούς στις υπόλοιπες τράπεζες.

Οι αποζημιώσεις για τον «Ιανό»

Αναφορικά με την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα, προ ημερών ο υπουργός Μάκης Βορίδης δήλωσε στη Βουλή ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως για την έγκαιρη καταγραφή το Υποκατάστημα Ηρακλείου στελεχώθηκε – πέραν του μόνιμου προσωπικού – με άλλους 14 γεωτεχνικούς, ενώ το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 6 εποχικοί γεωτεχνικοί. «Συνολικά το έργο των εκτιμήσεων διενεργείται από 27 γεωτεχνικούς», επισήμανε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών, παρουσία του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Μοιραστείτε την είδηση