Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε για τις ελλείψεις σε κλίνες της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), σε νοσοκομεία της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, λειτουργούν μόνο 557 κλίνες μΕΔ, αντί 3.500, 80 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες παραμένουν κλειστές ενώ αντί για 7.000 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) , λειτουργούν μόνο 157.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη ΠΟΕΔΗΝ, εμφανίζεται στην Αττική, όπου για 6 εκατομμύρια πληθυσμό που εξυπηρετεί, λειτουργούν μόνο 224 κλίνες ΜΕΘ, τις οποίες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ και οι λίστες αναμονής το χειμώνα φθάνουν τους 80 ασθενείς.

«Η υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ είναι μία από τις αιτίες της σημαντικής αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Παρότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στη χώρα μας είναι 1,5% των νοσοκομειακών κλινών, το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δηλώνεται σε ασθενείς ΜΕΘ». τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ

Η κατάσταση στην Κρήτη:

Με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 42 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Έκτακτα επείγοντα περιστατικά της Κρήτης χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε Νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα για όλες τις περιφέρειες:

https://www.biskotto.gr/wp-content/uploads/2019/11/ereyna-poedin.doc

Μοιραστείτε την είδηση