Στη Δυτική Κρήτη έπεσε ο «κλήρος» για τη κατασκευή ενός από τα πέντε νέα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων που θα τοποθετηθούν ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Η συνολική χωρητικότητα των 5 νέων κέντρων αγγίζει τις 8 χιλιάδες θέσεις και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που θα δεχθούν πρόσφυγες, είναι: Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία και Ριτσώνα. Χώροι αναζητούνται επίσης σε Αρτα και Φωκίδα.

Όσον αφορά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι καθημερινά φθάνουν στα νησιά εκατοντάδες άνθρωποι από την Τουρκία.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν συνολικά μεταφερθεί στην ενδοχώρα 9.000 αιτούντες άσυλο, οπότε από τις 20.000 θέσεις που είχαν εξευρεθεί, απομένουν 11.000, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 9.747 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στα νησιά.

Η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα δεν πρόκειται να σταματήσει και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσυμφόρησης, τη μεταφορά δηλαδή ακόμα περίπου 10.000 ατόμων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αιτήματα ασύλου

Εντός 25 ημερών θα κρίνεται εάν το αίτημα ασύλου θα γίνεται δεκτό ή όχι.
Στον νέο νόμο προβλέπεται η λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης. Τα άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες είναι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και άρα μπορούν να επιστρέφονται στις χώρες τους.

Όσων το αίτημα ασύλου γίνει αποδεκτό, θα μετακινούνται σε ελεγχόμενο κέντρο διαμονής στην ενδοχώρα.
Όλα τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι πλήρως ελεγχόμενα με αυστηρούς κανονισμούς διαμονής, εισόδου και εξόδου με συγκεκριμένες ποινές για τη μη τήρησή τους.

Όσων το αίτημα δε κρίνεται αποδεκτό, η παραμονή τους σε κλειστά κέντρα,εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη διαδικασία μέσω του συστήματος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, μπορεί να φτάσει τους 16 μήνες, ενώ εφόσον υπάρξει παραβατική ενέργεια μπορεί να παραταθεί για ακόμα 16 μήνες.

Μοιραστείτε την είδηση