«Διεκδικούμε τα αυτονόητα, όχι άλλα μπαλώματα» | Γιατροί Νοσοκομείου Χανίων

Τα αυτονόητα για τη Δημόσια Υγεία δηλώνουν ότι διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα Χανιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τονίζοντας στο τέλος της ανακοίνωσής τους ότι «Η συγκυρία δεν μας επιτρέπει κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς οφείλουμε ακόμη να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Καλούμε λοιπόν τις Ενώσεις να μας συμπαρασταθούν με τα ψηφίσματά τους, παραμένοντας σπίτι και με την πρώτη ευκαιρία ενώνουμε τις φωνές μας στην Αγορά για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων:

«Τρίτη, 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Με αφορμή το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για διαμαρτυρία και ανάδειξη της αλήθειας σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, ως απλοί εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και όχι ως «ήρωες», διεκδικούμε τα αυτονόητα:

1. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού και όχι μετακινήσεις αυτών ανά περιφέρεια υπό μορφή «μπαλώματος». Τέτοιου είδους κυβερνητικές πρακτικές καταδεικνύουν μόνες τους το μέγεθος της υποστελέχωσης!

2. Αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

3. Πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας με είδη ατομικής προστασίας. 125 συνάδελφοι ανά την Ελλάδα νοσούν και έχουν τεθεί εκτός εργασίας. Οι ΗΠΑ έχουν υποχρεώσει την εταιρεία General Motors σε παραγωγή αναπνευστήρων αντί κινητήρων! Εμείς ως χώρα είμαστε ανίκανοι να παράξουμε μερικές μάσκες;

4. Άμεση ανάληψη καθηκόντων του επικουρικού προσωπικού και μονιμοποίηση αυτών.

5. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας και καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Ο ΕΟΔΥ παροτρύνει τους πολίτες να απευθύνονται στον οικογενειακό τους ιατρό και να μην επισκέπτονται τα νοσοκομεία! Αυτό μοιάζει με κακόγουστο αστείο…

6. Αύξηση των διαγνωστικών τεστ για SARS-CoV-2. Χωρίς μαζικά τεστ δεν έχουμε εικόνα της επιδημίας ώστε να ξέρουμε πότε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

7. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών και ένταξη όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο σύστημα Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά.

8. Να εγκαταλειφθεί επιτέλους η νεοφιλελεύθερη εμμονή για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ακόμη και την κρίσιμη στιγμή της πανδημίας αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση η οποία αντί να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ προσπαθεί να νοικιάσει ιδιώτες γιατρούς προσφέροντας μισθούς διπλάσιους από τον αρχικό μισθό του γιατρού ΕΣΥ! Νοικιάζει επίσης ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ έναντι 1600 ευρώ/ημέρα ενώ μέχρι πρότινος για τις ίδιες υπηρεσίες έδινε 800 ευρώ! Τι απέγιναν οι “κραυγές” περί φθηνότερης και αποτελεσματικότερης ιδιωτικής υγείας;

Η αλληλεγγύη Ενώσεων, φορέων, και ιδιωτών όλο αυτό τον καιρό είναι συγκινητική. Τους θέλουμε δίπλα μας και τώρα και μετά, να φωνάξουμε όλοι μαζί για την Ανάσταση του ΕΣΥ. Η συγκυρία δεν μας επιτρέπει κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς οφείλουμε ακόμη να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Καλούμε λοιπόν τις Ενώσεις να μας συμπαρασταθούν με τα ψηφίσματά τους, παραμένοντας σπίτι και με την πρώτη ευκαιρία ενώνουμε τις φωνές μας στην Αγορά για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Μοιραστείτε την είδηση