Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του μπαίνει το εμβληματικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, έπειτα από καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις που διήρκεσαν πάνω από μία δεκαετία.

Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης προαναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους του έργου στις 10 Ιουνίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το προηγμένης τεχνολογίας έργο, στην κατασκευή του οποίου εμπλέκονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, Siemens, Prysmian, Nexans, και οι ελληνικές εταιρείες ΤΕΡΝΑ και «Ελληνικά Καλώδια», θα μπει σε λειτουργία το 2023 και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης.

Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, όπως τονίζει ο κ. Μανουσάκης, καθώς με τη λειτουργία του θα εξοικονομήσει έως 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού, μειώνοντας τους ρύπους κατά 60%. Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι πλήρως εξασφαλισμένη τονίζει ο κ. Μανουσάκης, ενώ επισημαίνει και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις τοπικές κοινωνίες, μετά τη μέριμνα που έλαβε ο ΑΔΜΗΕ για την όσο το δυνατόν χαμηλότερη όχληση, επενδύοντας περί τα 35-40 εκατ. ευρώ πλέον του αρχικού σχεδιασμού.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί και για σειρά από αντισταθμιστικά έργα, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουνίου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ο κ. Μανουσάκης μιλάει επίσης στην «Καθημερινή» για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που βλέπει ο ΑΔΜΗΕ στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οπως αποκαλύπτει, ο Διαχειριστής «ωριμάζει μοντέλα συνεργασίας με επενδυτές» στην αποθήκευση και στα offshore πάρκα.

Η πορεία του Διαχειριστή είναι εξασφαλισμένη ανεξαρτήτως της μετοχικής σύνθεσης, τονίζει, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση. Μεταφέρει το πολύ καλό εργασιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τρία τελευταία χρόνια με την είσοδο της State Grid, αλλά και το αίτημά του προς την κυβέρνηση για ευέλικτο πλαίσιο προσλήψεων.

Μοιραστείτε την είδηση